Landslagssamling i Østfold med skikkelig trøkk på sprintdistansene!

Postet av Møre og Romsdal Orienteringskrets den 20. Apr 2024

«Det gjelder å benytte muligheten når det er knockout sprint med de beste i landet på start!»  

Over: Tobias Alstad fikk en god start på sesongen under Halden o-meeting, og deretter viste han kjappe steg og distinkt orientering under samlingen i Fredrikstad.

 

- Det har vært en tøff start på sesongen. To sprintløp fredag for en drøy uke siden, men deretter løp jeg bare mellomdistansen på Halden o-meeting for å ha litt overskudd inn mot samlingen vi hadde med landslaget i Fredrikstad, sier Tobias Alstad.


En unggutt som viste at han «står opp» - og viser seg frem – når det drar seg til. Noe en 5 plass på 3 000 meteren og 3 plass på sprinten er det beste bevis på:


- Jeg er fornøyd med det, sier han selv – og fortsetter:


 - Treningen har gått bra i vinter, og det er fint med en god start på sesongen.


 I rettferdighetens navn skal det sies at mellomdistansen på lørdagen ikke var like mye å skryte av:


- Hovedfokuset mitt i vår er på sprint, forklarer unggutten som fikk med seg junior-VM sølv på denne distansen fra halvannet år tilbake:

 

- Likevel må jeg innrømme at jeg hadde håpet å løpe bedre på mellomdistansen i Halden. Men det «sitter» bedre på sprint om dagen.
 
Her var også Frol-løperens fokus under samlingen i Fredrikstad som ble avsluttet med en «koseøkt» i skogen med momentpreg i går formiddag:


- Da jeg droppet langdistansen under Halden o-meeting, var det for å kunne ha skikkelig trøkk på «sprintdagene» under samlingen, som var tirsdag og torsdag.


- Det er ikke ofte jeg får løpt knockout sprint mot de beste i landet, og på tirsdag fikk jeg en veldig god økt.


 - I tillegg fikk jeg en dobbel hardøkt på sprint på torsdag, hvor «ting» gikk ganske bra.
 
 Ganske bra innebærer at han noterer seg for en av de beste tidene i konkurranse med resten av landslagsløperne.
 
Og i dag blir det spennende å se hva det kan holde til for Alstad når han «kaster kartet» og henter frem de lange piggene til piggskoene, for NM-terrengløp (kort løype) på Bjerke:
 
- Det blir hardt å henge med norgeseliten i friidrett, slår han fast.


- Men jeg gleder meg til å se hva jeg har å stille opp med i et slikt felt.
 
Det er i hvert fall to andre «kjenninger» fra o-løypen å «støtte seg på», da både Trond Einar Moen Pedersli og Ulrik Astrup Arnesen også er å finne på startlisten:


- Målet må være å bli beste o-løper, kommer det fra Alstad – på direkte spørsmål:


 - Men jeg vet ikke hva det kan holde til totalt. Uansett blir det hardt.
 
Da må vi for ordens skyld minne om at det skilte bare noen småsekunder mellom den nevnte o-løper trioen under 3 000 meteren på tartandekket på Halden stadion for en drøy uke siden.
 
 Med Trond Einar Moen Pedersli først, foran Ulrik Astrup Arnesen og Tobias Alstad tre sekunder bak med noteringene; 8:20, 8:21 og 8:23.
 
Tidlig i ettermiddag får vi se hvordan styrkeforholdet er når noe mer av hofteleddsbøyeren skal tas i bruk med grus- og gressunderlag på og ved Bjerke travbane.
 
Uansett har Alstad sitt hovedfokus i o-løypen, med blikket i første rekke mot verdenscupen i Sveits og Italia i månedsskiftet mai-juni.
 
Da må det topprestasjoner og ditto resultat til under NM-sprint i Bodø midt i mai: 


- Det er fremdeles noen uker til NM-sprint i Bodø, så jeg skal holde oppe treningen en stund til før jeg slipper opp.

 

Så vil tiden vise hvor stort løft Alstad tar. Om en skal dømme av sesongen første konkurransehelg har han i hvert fall tatt noen steg siden fjorårets debutsesong i seniorklassen.

 

Nedenfor ser du noen av utfordringene landslagsløperne møtte under den åpne samlingen i fredrikstad fra mandag til fredag: