Mange sommertreningsløyper i Oslo-området - og mye snadder blant dem!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 7. Jul 2024

Flere gode tilbud signert klubbene i Stor – Oslo.


Over: Den omtalte hengebrua.
Under: Eksempler fra terrengene som er omtalt.
Det er mange o-løpere bosatte i Oslo-området, og ytterligere flere som i løpet av juli og august passerer forbi Oslo-området på ferie. Om man da kjenner sug etter å teste en variert og spennende o-løype kan det være godt å vite at det finnes flere gode tilbud som noen av de mest aktive klubbene i Stor-Osloområdet har å tilby.  Løypene er i utgangspunktet normalt et tilbud for klubbenes egne løpere, men tilbys også alle andre i «o-familien». Antall løyper og variasjonsbredden i tilbudene er så bred at de faktisk kunne egne seg for en privat ukesamling i Oslo i sommer om noen ambisiøs junior eller senior fristes av det.

Østmarka OK har to ulike tilbud. Det ene er retta blant annet mot de som har ambisjoner i Ultra-NM da det er lagt til Østmarkas nordre deler i Ultra-NM-likt terreng. Det finnes flere ulike løypealternativer (men ingen av de har ultraløypelengde). Det andre alternativet til Østmarka OK er forlagt til de sørlige delene av Ringnesmarka, som av visse blir omtalt som Osloområdets Nirvana-terreng.

På snakk om Østmarka. Oppsal IF har også to alternative tilbud der. Det ene er utvalg av løypene fra Knut Valstads minneløp fra Sandbakken. Der gis det mulighet til å løpe i den nyetablerte nasjonalparken i Østmarka, og i et terreng kjemisk fritt for hogsfelt. Flott, men tøft villmarksterreng der med andre ord. Oppsal har også et tilbud mer bynært. Det er på Puttåsen i stirikt Østmarksterreng.

Forflytter vi oss sør for Østmarka, så har Indre Østfold OK noen løyper lagt av årets ferske juniorverdensmester på sprintstafett - Alfred Bjørnerød - i terrenget der Småleneløpet gikk i våres, på Skimtefjell. Der er det mulig å få raske kilometertider. 

Ikke så veldig langt unna, i Gaupesteinsmarka, har Nordre Follo OK tilbud om et løp i deres Morgenfrisk-serie av treningsløp der postene alltid står ute i lang tid. De har noen løyper som står ute til 8. juli, men andre som starter opp 10. juli igjen.

De mest spektakulære tilbudene i sommer står kanskje Nydalens Skiklub for. De har ei mellomdistanseløype med start og mål en bra bit inn i Nordmarka, rett ved Bjørnsjøhelvete. Bjørnsjøhelvete ble landskjent under koronapandemien da en gammel hengebru holdt på å bli revet, men hvor eier Statnett ombestemte seg etter en lengre prosess og en kraftfull folkelig mobilisering av nydølingen Sindre Langaas, noe som ble fulgt tett av media. En annen løype de tilbyr er en downhill-løype ned fra Fagervannsåsen til Maridalen skole. 

Alt i alt – noe for enhver smak.

Se linkene nedenfor for tilgang til mer informasjon, som blant annet tidsperiode løypene henger ute, mer nøyaktig hvor de er, hvilken målestokk og løypelengder som tilbys og PDF-filer av kartene:

-          Østmarka OK Ultra-NM treningsløyper

-          Østmarka OK Ringnesmarka

-          Oppsal IF Sandbakken (Knut Valstad minneløp)

-          Oppsal IF Puttåsen

-          Indre Østfold OK Skimtefjell 

-          Nordre Follo OK Morgenfrisk i Gaupesteinsmarka

-          Nydalens Skiklub; Bjørnsjøhelvete og Downhill

 

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.