O-løp med vorspielklubb og hipstere!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 14. Jun 2024

O-arrangører må tenke nytt. Nordmarka 1-2-3 går fast på tirsdager fra Kollbanen i Oslo, og har egen vorspielklubb for pensjonister – samt vervepremier for unge hipstere!


Over: Vorspielklubben er på plass to timer før løpet. Til venstre sitter «klubbformann» Bjørn Egner, stolt bestefar til skihopper Halvor Egner Granerud.

Under: Johan Mygland (til v) og Erik Thorstensen er gode eksempler på relativt nylig rekrutterte o-løpere, såkalte hipstere – med hver sin vervepremie.  

 


 Løpet begynner klokken 18, men to timer før start er vorspielklubben på plass, en gjeng på opptil 20 eldre løpere som får kaffe servert av arrangørene. De kan også tjuvsmake på vaflene, men avstår vanligvis FØR løpet. Etterpå er det gratis servering til alle de ca. 150 deltakerne.


 Nordmarka 1-2-3 har valgt å være et helt stasjonært løp, og prosjektleder Knut-Anders Løken mener dette er nøkkelen til å verve nye løpere: 
 
 - Når løpet går fra samme sted hver gang, blir deltakerne kjent i skogen, og føler seg trygge. Det betyr at nybegynnere vanligvis bare tar en runde i nybegynnerløypa – allerede neste gang er de klare for en A-løype. Løypelegger Mats Lindaas er god til å variere, så selv om noen er godt kjente, klarer alle å ryke på en bom i ny og ne.


 Løpet har en spesiell fokusgruppe, og derfor deler de ut vervepremie til alle som klarer å rekruttere en fersk hipster. 
 
 – I Danmark kaller de denne gruppen for challenge-segmentet, forklarer Løken. 
 
 – Vi snakker om folk i aldersgruppen 25-40 som liker å trene sammen, og å utfordre hverandre. De kommer uten o-tøy, men tar gjerne den lengste løypa, og klager aldri på kvist og kvas – det viktigste er å få en tøff opplevelse. Forfatteren Thor Gotaas har gitt oss en bunke bøker som viser seg å slå an som vervepremier for denne gruppen.


 Løpets motto er kvalitet, og det krever også en forklaring: 
 
 - Jeg er luta lei av – unnskyld uttrykket – søppelløp, sier Løken. 
 
 – Selv om det er lav startkontingent, så er alle deltakere også kunder, og skal behandles deretter. En god opplevelse krever riktige løyper og feilfri tidtaking. Derfor bruker vi alltid erfarne o-løpere som kontrollører. Det er heller ikke bra hvis en arrangør disker en nybegynner på grunn av noe teknisk tulliball. Hos oss sier vi det sånn: Du blir ikke disket før du gjør noe kriminelt!

Løpet blir arrangert både 18.- og 25. juni, og starter opp igjen til høsten. Ta med en hipster, og få en bok!

 
Under: Nils Petter Fremming (til v) har rekruttert mange hipstere på sin egen arbeidsplass. Her strekker han ut sammen med Christian Rolfsen og Aleidis Løken.

 

 
Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.