Åpen VM-2025 samling i Finland: «Bra for å samle erfaring!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 10. Jun 2024

Mange norske løpere med VM-ambisjoner benytter muligheten til relevante økter i Finland.


Over og under: Elias Jonsson i aksjon og i venting ved kartplanken på 10mila før han skal ut på sisteetappe. Til helgen er det muligheter for ny sisteetappe, da under Jukola.- Planen er å samle litt erfaring og få noen skogsøkter med tanke på VM 2025, sier Elias Jonsson.

Landslagsmannen prater om den åpne samlingen som finner sted i Finland i disse dager.


Den ble så smått «dradd i gang» med løp lørdag og søndag, mens det er doble økter mandag til onsdag før en avslutter med en enkelt av sorten på torsdag:

- Områdene hvor vi trener er relevante for VM 2025, men for egen del er det først og fremst en samling for å få noen fine skogsøkter.

En kan muligens kalle det et lite paradoks at en nylig VM-uttatt løper på sprintdistansene drar til Finland for å løpe i skogen, men Elias ser annerledes på den saken:

- Jeg tenker det er bra å få løpt litt i skogen nå, sier han – og utdyper:

- Når det er sprintkonkurranser bruker en mye energi, selv om det er økter på bare 15 minutter. Dermed er det fint å ha litt andre tanker og annet treningsunderlag.

- Men vi får også en sprintøkt på denne samlingen, noe som er bra!


 For løperen som internasjonalt er å finne i den blå-hvite drakten til IFK Göteborg har like stort fokus på både sprint- og skogsorientering:
 
 - Jeg føler at i øyeblikket er jeg også godt nok trent til å løpe bra både på sprint og i skogen.
 
 
 Da er det godt å vite at med VM-uttaket ble han også forhåndsuttatt til EM på skogsdistansene – som finner sted i Ungarn i midten av august.


 Men før den tid – allerede til helgen – er det Jukola i den nevnte blå-hvite IFK Göteborg-drakten:

- Samlingen er selvfølgelig også fin for å få komme inn i skogsorientering før Jukola. Det er bra å få erfaring med det finske terrenget.

 
Dette etter nyvunnet erfaring i sprintterrenget i Genova – under verdenscupen forrige helg. Samme sted som det skal være VM-sprint i 2026, uten at Elias føler på belastningen med konkurranser og reising:

- Noen dager hjemme etter verdenscupen i Italia var fint, og nå ser jeg virkelig frem til halvannen uke i Finland.
 
 - Det er fint å være på samling i Finland, med bra terreng og gode kart.
 
 - En fin kontrast til Genova.

 

Det er til sammen nesten 20-tallet andre norske løpere som – sammen med Elias Jonsson – benytter muligheten til en samling i Finland med VM 2025 fokus i dagene før Jukola.


Under konkurransene i helgen, som var en aperitiff før selve samlingen, viste Eirik Langedal Breivik solid form ved å vinne søndagens langdistanse i fullverdig konkurranse.

 

 

 
Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.