NM-uken 2027 skal gå på Voss: «Vi skal tilby et arrangement det blir pratet positivt om i mange år etterpå!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 29. Mai 2024

5 klubber går sammen for å arrangere i skibygda.


Over og under: På Voss venter strålende terreng for NM-deltakerne i 2027.- Jeg stakk vel hodet litt frem da det fra forbundet kom en henvendelse om at vi burde arrangere NM-uken. Når det kommer en forespørsel fra forbundet, tenker jeg vi bør stille opp, sier Ørjan Totland.
 
Han er leder i o-gruppen i T&IF Viking, og har nå også blitt leder i Hovedkomiteen for NM-uken 2027 – som skal gå på Voss – i regi av klubbene Voss IL, TIF Viking, Fana IL, IL Gular og Varegg.
 
- Hordaland er en stor krets, med store klubber og en NM-uke er noe som det kan være både givende og gøy å arbeide med. I tillegg kan det – etter at o-idretten har vært nede i en liten bølgedal her i område, være en mulighet til å sette den litt på kartet igjen.

- Jeg vil si at det var en mulighet vi fikk på et sølvfat til å bidrag for o-Norge til noe meningsfullt.


Nå blir det også slik, når tildelingen av NM-uken i 2027 er landet på de 5 nevnte klubbene med arrangementssted på Voss.


De første dagene av september i 2027 er det som gjelder, og kanskje allerede nå skrives med rødt i (trenings)dagboken til de mest ambisiøse:

- Vi håper at dette også kan gi en anledning til å bygge en satsing for de som er unge i kretsen nå, som kanskje kan få et NM på hjemmebane når de er i juniorklassen.


Det som i hvert fall er sikkert, er at Totland og de andre i Hovedkomiteen har nok å gjøre på fritiden de kommende årene:


- Vi er 5 klubber som er sammen om dette. Det er bra, for da inkluderer vi mange, og det er mange kompetente personer fra hver av dem – slik at vi skal bygge et sterkt og høykompetent arrangørlag.


- Det er litt spesielt at det er på Voss, og vi er opptatt av at det ikke er 4 klubber fra Bergen som arrangerer NM på Voss. De lokale har en sentral rolle o planlegging og gjennomføring av NM-uken, samtidig som vi ønsker å bygge o-sporten på Voss også.


Voss er i orienteringssammenheng kjent fra både NM-ultralang, verdenscup og Nord-Vest galopp/Fjord-o, men det begynner å bli noen år siden «skibygda» fikk vist seg frem for o-Norge:


- Vi hadde en diskusjon tidlig i prosessen om vi skulle finne noe terreng nærmere Bergen, og tenkte at om en skal bli norgesmester skal en også kunne takle et fysisk krevende og uglesett Bergensterreng. Men nå er jeg glad for at vi endte opp på Voss.


- For vi ønsker å vise frem noe av det fineste vi har av terreng innenfor Hordaland o-krets. 


Skal en lykkes her må en mestre ulike o-tekniske ferdigheter:

- Terrenget er utrolig flott, med alt fra krevende skogsterreng via åpent kulturlandskap til fjellområder – som er nydelige, avslører lederen av Hovedkomiteen.


- I tillegg kommer vi til å gjøre noe ekstra, slik at det blir skikkelig spektakulært, legger han til.

 

Han røper ikke hva det konkret handler om.. 
 
Men det er i hvert fall klart at Kongepokalene deles ut under NM-uken i 2027:


- De er satt opp på langdistansen, noe vi synes er veldig kjekt.

 

Kompakt er nok også et stikkord for arrangementet drøye tre år frem i tid:


- Under NM-uken i 2027 skal vi jobbe for at det blir mest mulig bærekraftig, og en skal ikke behøve bil for å delta. Til Voss kommer en seg fint med tog, og der det trengs setter vi opp busstransport til arena.

 

Bærekraftig arrangement i nydelig terreng bør lokke mange o-løpere, og de 5 klubbene gleder seg til å ta imot dem:

- Vi skal tilby noe løperne kommer til å prate positivt om i mange år etterpå.

 

Allerede nå kan en starte med å notere seg datoene 2. – 5. september 2027, og – om mulig – hente frem gamle minner om tidligere storløp på Voss.

 

Før den tid er oppsettet for NM-uken som følger:
2024: Verdal OK
2025: Lygna - Hadeland OL/OL Toten Troll
2026: Ytre Enebakk - Oppsal Orientering/Driv
2027: Voss - Voss IL/TIF Viking/Fana IL/IL Gular/Varegg

 
Nedenfor er flere bilder av hva som venter på Voss i 2027:

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.