NTNUI var best under 10mila i fjor – får vi ny norsk seier i år?

Postet av Norges Orienteringsforbund den 3. Mai 2024

Flere sterke norske herrelag har høye ambisjoner foran helgens 10mila.
 

Over: NTNUI løp inn til seier under 10mila i fjor. Får vi se norsk suksess også i år?


- Det ser greit ut, innleder Eirik Langedal Breivik når han løfter blikket og ser frem mot helgens 10mila.
 
Landslagsløperen – som i fjor løp beste etappetid for NTNUI på 8. etappe og skaffet dem den avgjørende luken, har i år fått sisteetappeansvaret for den regjerende mester.
  
- Vi har mistet fire løpere fra fjorårets lag – hvor spesielt Elias (Jonsson) og Jørgen (Baklid) som løp de to siste etappene i fjor – er store tap, men det kommer alltid nye løpere til Trondheim og det er mange som har hevet seg gjennom vinteren.

- Dermed har vi fremdeles et bra lag.
 
Langedal Breivik trekker konkret frem Mats Eidsmo, Sigurd Paulsen Vie og Nils Tveite blant løpere som har tatt steg – og hevet seg – gjennom en vinter med bra trening i Trondheim.
 
Likevel ønsker ikke karen som selv er orienteringsfostret i Nydalens SK å flagge ambisjoner med bare dager til startskuddet går i Nynäshamn:

- Vi har ikke noen spesielle uttalte ambisjoner, sier han på konkret spørsmål- og fortsetter:


- Men vi gleder oss til å løpe med startnummer 1, og løperne våre er gode nok til en topp 5 plassering. Kanskje til og med topp 3 med gode prestasjoner hele veien.


- Uansett er det for oss ikke et spørsmål om et tall. Det er gode stafettetapper som gjelder. 
 
 - Gode løp gir bra resultat, og da er vi med oppe og fighter.


Tyrving var aldri med i «fighten» i fjor, men klubben som gjerne har lyktes bedre under Jukola de siste årene tar mål av seg til å være med blant de beste under årets 10mila:

 - Jeg tror 10mila passer oss bedre enn Jukola i år, med de nye løperne vi har fått til denne sesongen – sammen med den stammen og rutinen vi har fra tidligere, sier Kenneth Buch, trener i klubben fra Bærum.


- Vi har en klubbrekord som er 6. plass på 10mila, og det er den vi sikter mot, fortsetter dansken.


Og det er bredden i troppen som skal ta dem til toppen:

- Vi har 10, eller for ikke å si 14, ganske stabile løpere, så – med unntak av Matthias Kyburz på sisteetappe – er det stabilitet og jevn løping som skal gi oss resultat.


For det er faktisk slik at sveitsiske Matthias Kyburz, som gjør en OL-satsing på maraton denne sesongen, skal ta seg av sisteetappe for Tyrving:

- Selvfølgelig skal han løpe, sier Buch på direkte spørsmål – og fortsetter:


- Han er i bra fysisk form, men de tekniske forberedelsene hos ham er ikke eksisterende i år. Og selv om han er en verdensstjerne i orientering, kan vi kanskje ikke ha de forventningene til ham som i en «vanlig» sesong.
 
 
- Oppgaven til resten av løperne på laget må være å «levere» han ut på sisteetappe i en posisjon som gjør at vi kan nå vår målsetning.

Beste norske lag, er det en målsetning for dere?
 
- Om vi er topp 6, og blir slått av noen andre norske lag, får vi bare ta av oss hatten av for det. Selv om det er stas å være best av de norske lagene, er det for oss klubbrekord – og topp 6 plassering – som gjelder, sier Buch.


Buch har selv vunnet 10mila som trener i Halden SK. I år blir klubben fra Østfold en av Tyrvings konkurrenter i kampen om topp 6:


- I fjor presterte vi dårligere enn hva vi forventet. Vi var godt med i stafetten lenge, men falt deretter bakover i feltet og sluttresultatet var dårligere enn hva vi så for oss, sier Halden SK sin trener Raul Ferra.
 
 Fjorårets 17. plass er nok ikke noe 10mila «spesialistene» Halden SK vil være bekjente av:

 

- Selv om resultatet i fjor ikke var «all verden», kunne vi se at det er stort potensial i laget. Og i år er laget enda sterkere. Med mange unge løpere, er det alltid utvikling og de har løftet seg siden i fjor.


- Dermed er jeg veldig optimistisk. Og om løperne presterer på sitt nivå, håper jeg at vi kan kjempe om topp 5 – kanskje til og med topp 3 – plassering. Men det er små detaljer som avgjør helt i toppen, og for å komme såpass høyt opp må alt klaffe for oss.

Med «klaff» kan en også se for seg at Halden SK igjen blir best av de norske lagene:

- Ja, det er definitivt noe vi sikter mot, bekrefter Ferra på direkte spørsmål om nettopp det – før han utvikler:


- NTNUI blir vanskelig å slå, men vi håper å kunne være best av de norske lagene.

 

Dette må de klare uten den store mester på langdistanse - Olav Lundanes. Han er opptatt med studier og mannen som var en del av NM-gullaget til Halden SK i fjor høst blir dermed ikke å se i Halden-drakten i Nynäshamn i helgen.


Rasmus Rørholt Theisen er «spillende trener» for Nydalens SK. Han ser frem til både å løpe og følge sine «adepter» i helgen:


- Jeg gleder meg til 10mila, og tror vi har store muligheter til å løpe bra. Laget vårt er solid, sier han.
 
Soliditeten hos de burgunder fra Oslo kommer av kontinuitet gjennom og noen forsterkninger:

- Vi har løftet oss gjennom vinteren og våren. I tillegg har vi fått noen flere løpere på plass, samtidig som de løperne som har vært i klubben er bedre enn i fjor, er ordlyden fra Rørholt Theisen – som legger til:

 
- Laget er jevnt bra lag. Det er både vår styrke og vår svakhet; at løperne er så jevne. Vi mangler – kanskje – noen skikkelige toppløpere.

 

Har dere noe mål før helgens stafett?

- Ja, vi har alltid mål om å være beste klubb fra Oslo, slik at vi kan gå med hevet hode når vi har treninger sammen med de andre klubbene fra Oslo. I tillegg er det ikke til å legge skjul på at det hadde vært moro med en topp 10 plassering, svarer Rørholt Theisen.
 
 Da har en virkelig løftet seg fra i fjor hvor 20. plass ble fasiten for Nydalens SK.
 
Under fjorårets 10mila ble de også slått av Bækkelagets SK – som ble nummer 17. Bækkelagets SK var da lenge med og preget stafetten, men i år er de noe reservepreget og en kan ikke regne med at de vil gjenta bedriften fra 2023.


Hvilke bedrifter de norske lagene leverer gjennom årets 10miladøgn kan du følge via linken nedenfor.

 

Informasjon om hvordan du kan følge web-TV sendingen finner du: her


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.