Landslagssamling med sprintfokus: «Fint å se at prestasjonene er såpass bra allerede nå!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 30. Jan 2024

Fine temperaturer, gode treningsforhold og gode prestasjoner under langhelgen i Skottland.

Over: Kasper Fosser viste høy fart og distinkt orientering i helgen.


- Vi var «heldige» med været under samlingen. Uken før var det isete og glatt, men vi har hatt fine temperaturer og gode treningsforhold under hele samlingen, sier Kasper Fosser.


Han ser tilbake til en langhelg med landslagssamling på sprintkart – sammen med 10 andre landslagsløpere – i VM-landet Skottland.


Under landslagstrener Anders Nordbergs ledelse, eller vinger, har det vørt både trening og «konkurranser» med solid deltakelse også fra andre internasjonale løpere med ambisjoner om topplasseringer og medaljer når det blir virkelig alvor i Skottland til sommeren.

For Fosser var det grunn til å smile over resultatene i helgen:

- Jeg har fikk veldig gode tilbakemeldinger her. Spesielt lørdag følte jeg meg veldig bra. Da var det bra teknisk og samtidig høy fart.

- På søndag var det litt mer feil, men likevel et ganske bra løp.


Både det Fosser karakteriserer som «veldig bra» og «ganske bra», holdt til seier i fullverdig konkurranse:

 
- Det er fint å få konkurrert litt nå i januar, når det er så lenge siden sist og lenge til neste gang. Da er det greit å kjenne litt på konkurransefølelsen, slik at jeg «husker» hvordan det er.


For den orienteringsinteresserte er ligger det i hvert fall langt fremme i «husken», eller hukommelsen at Fosser har hatt gjenstridige skadeproblemer de siste sesongene, men januar 2024 virker dette under kontroll:

- Jeg må holde litt igjen på grunn av lysken, og for å unngå nye skader. Men jeg er i nesten full trening.


Da er det bare å «kjøre på»:

- Etter samlingen her i Skottland, drar jeg rett på høydesamling i Frankrike. Derfor har det vært ganske intensivt forrige uke, med både samling og 3 000 meter test.


Den nevnte 3 000 meter testen var i ensom majestet på Tenerife og armbåndsuret viste 8:12:

- Testen gikk litt saktere enn jeg hadde håpet, men jeg løp helt alene og samtidig var det mest for å få en referanse før høydesamlingen.

- Planen er å ta en ny test etter at jeg har vært i høyden, når vi kommer ut i mars.


For nå venter drøye 5 uker i tynnluften for Fosser:

- Jeg har tenkt å kjøre et skikkelig høydeopplegg denne sesongen. Jeg var i høyden i høst, så blir det nå. Deretter i april og til slutt før VM.

- Det er lurt å gjøre det skikkelig når jeg først tester dette.


Og apropos skikkelig; etter å ha sett resultatene fra de to konkurransene i helgen, kan en ikke la to seire – med margin til andre internasjonale toppnavn – passere uten å la den norske VM-vinneren på sprintdistansen fra 2022 utbrodere noe mer:

- Lørdagens løp er det beste sprintløpet jeg har løpt på veldig lenge. Kanskje mitt beste sprintløp siden VM i 2022?

Under VM i 2022 var Gustav Bergman nærmest Fosser – 20-tallet sekunder bak. På lørdag var det en annen svenske – Martin Regborn – som var 20-tallet sekunder bak den fotrappe nordmannen:


- Det er fint å se at jeg har det «i blodet», og løper såpass bra allerede nå. Men planen er å løpe enda fortere når vi kommer til sesongen.

Hva skal du gjøre for å spisse ytterligere?

- Det gjelder å fortsette med samme type trening som hittil. Bra trening med god kontinuitet er det som gjelder. «Høyde» blir litt mer snacks, for å hente ut det siste.I tillegg til Kasper Fosser som altså var best både lørdag og søndag, var det også flere av de andre norske løperne som viste fin januarform. Konkret kan nevnes at både Ane Dyrkorn og Pia Young Vik var å finne i toppen av resultatlistene begge dager.


Mer sprinttrening for landslaget er det mulghet for når det venter åpen samling i Göteborg fra 8. – 11. februar.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.