Løypelegger på Blodslitet: «Det blir noen skikkelige langstrekk med veivalg!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 20. Okt 2023
Image
- Jeg har lagt vekt på å få til noen skikkelige langstrekk med veivalg, sier Terje Mathisen – og fortsetter:


- Til og med klasse H85- har et strekk på over 2 kilometer.


Løypeleggeren for lørdagens Blodslitet har altså langt vekt på at det tradisjonelle ultralangdistanseløpet i Fredrikstad skal ha – nettopp – preg av langdistanse på løypene.


- Ellers er det bra at løpet blir avgjort på en «fair» måte. At det ikke blir slump. Det skal være rettferdig, og derfor har jeg unngått å bruke postdetaljer som er «gravd ned».


- Men jeg er spent på om det kan bli travelt på noen poster. For å hjelpe på «logistikken» på de postene hvor mange klasser skal innom har vi justert opp med antall stemplingsenheter.


- På gaflingene har vi variert med phi-loop og sommerfugl.


Hva er suksesskriteriene i dine løyper?

- Løperne skal først og fremst finne best trase. De må ta utgangspunkt i hvor det er best å angripe posten, deretter være nøyaktig derfra og inn i posten.


- Det er ikke noe «magi», men vanlige gode o-tekniske regler som gjelder.


- Ellers blir det – som tradisjonelt på Blodslitet - flere strekk hvor det går an å lange ut litt. Med terreng på alle kanter fra arena, gir det en fin mulighet til å lage gode løyper. Det var også derfor jeg ønsket å ha arena på Skihytta.


At Mathisen – som bor i Oslo og løper for Nydalens SK – tar på seg løypeleggeroppdraget under Blodslitet er i det hele tatt prisverdig. Riktig nok er han støttemedlem i Fredrikstad SK, men dette er en dugnadsjobb utover det vanlige:

- Det er en ære å bli spurt om å legge løyper til et slikt løp, sier han selv på direkte spørsmål om hvorfor han tar lagt ned timer både på skrivebord og i terreng med mål om å gi deltakerne på lørdag en best mulig opplevelse.


- Men jeg hadde sett for meg flere en cirka 1 300 deltakere – som det ser ut til at det blir. Blodslitet burde hatt minst 2 000.


Ser du noen utpregede favoritter blant de påmeldte?

- I herreklassen kan vi håpe på Bojan (Blumenstein), men reelt sett tror jeg ikke det. Kanskje Elias Jonsson kan gå til topps. Det sier jeg ikke bare fordi han er Nydalens-gutt – som nå er i NTNUI. Men jeg håper Bojan (Blumenstein) kan være med en stund.

- Ellers er også Anton Johansson sterk, men jeg får sette Elias (Jonsson) som favoritt.

- Dameklassen er sørgelig hva gjelder deltakere, og jeg kjenner dem for lite. Men det er fire løpere fra Nydalens SK påmeldt, så jeg får håpe en av dem vinner.


- Om jeg også kan få tippe vinner i en siste klasse – min egen – så vil jeg benytte muligheten til å si at jeg har tro på Sören Jonsson eller Nils Eddie Hæstad går til topps i H65. De har vært best i Norge i den klassen i år. Nils Eirik Ulseth er også bra å løpe, men jeg «går for» en av de to førstnevnte.


Med øyne og nesa ned i startlistene er det gledelig å se at det også gror bra hos de unge:

- At det er 38 stykker i D 9 – 10 klassen er bra! De er 11 flere enn hos de jevngamle gutta. Men det er først fra 13 – 14 års klassene det blir langdistansepreg på løypene – uten at jeg er bekymret for dem overhodet.


Men værmeldingen gir kanskje noen bekymringsrynker i panna til løypeleggeren:

- Jeg har fulgt værmeldingen tett de siste to ukene. Det har egentlig sett bra ut for lørdag helt frem til nå de siste dagene. Men nå ser det ut til at det kan bli både sterk vind og nedbør.

- De som starter tidlig rekker nok å komme i mål før det blir alt for ille.

Dermed gjelder det å løpe fort?

- Det gjør det alltid, kommer det kjapt fra Mathisen – med glimt i øyet.


Så får vi se på lørdag hvem som er både kjapp i beina og løser Mathisens utfordringer på beste måte.


Om du ikke er til stede på arena i Fredrikstad, kan du kan følge arrangementet live med resultat og GPS-tracking (utvalgte klasser): her


Klasser hvor utvalgte løpere løper med GPS:
H/D 15-16
H/D 17-20
H/D 21 -

Se startlister: her


Hjemmesiden til arrangementet


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.