262 løpere fra 31 nasjoner kjemper om verdenscuppoeng i Østfold

Postet av Norges Orienteringsforbund den 20. Apr 2023


Verdenseliten stiller i spiss for løpere fra fire kontinenter under åpningen av årets verdenscup i orientering i Våler i Viken den siste langhelgen i april.

262 løpere fra 31 nasjoner er påmeldt. Lengst hjemmefra er utøverne fra New Zealand, Australia, Japan, Hong Kong, Canada og USA.

Her er hele påmeldingslista: https://eventor.orienteering.org/Events/Show/7248

Favorittene er tittelforsvarerne i verdenscupen, Tove Alexandersson fra Sverige og Kasper Fosser fra Norge.

Svenskene avsluttet det flotte VM-et i Østfold i 2019, tett på årets verdenscup-skoger, med stafettseier i både dame- og herreklassen.

Det er også Sverige som kommer med den største troppen til verdenscupåpningen. Sverige har meldt på 22 løpere, Norge 20 og Danmark, Finland og Sveits 18.

I VM i 2019 stilte i alt 298 løpere fra 48 nasjoner. I 2023 får ikke løpere fra Russland og Belarus delta i internasjonal orientering på grunn av krigen i Ukraina.

Under konkurransene i Østfold får vi heller ikke gjensyn med løpere fra eksotiske o-nasjoner som Brasil, Colombia eller Kypros.

Men en fest av en orienteringshelg blir det, med langdistanse torsdag, mellomdistanse lørdag og stafett søndag, alt sendt på NRK.

Det er knyttet spesielt stor spenning rundt de avsluttende stafettene. På damesiden er det åpent bak veldig solide Sverige. Blant herrene har Norge mye å revansjere: 

VM-stafetten i Østfold endte bittert. Norge både trodde og håpet at Magne Dæhli var på vei mot å avgjøre VM-stafetten for fjerde gang på rad. Men da løypa brått og uventet (!) gikk fra åpen, oversiktlig furuskog og inn tettere granskog, mistet den ellers bunnsolide ankermannen kontrollen.

For å gjøre en trist historie kort: Sverige vant, foran Finland og Frankrike.

Like spennende kan det fort bli neste helg. Terrenget er flott, men stedvis lumskt. Det kommer løpere fra hele verden til å få erfare i jakten på framskutte verdenscup-plasseringer. Når en ny, historisk o-helg finner sted i Østfold.


 TV-tider for verdenscupen:
 Torsdag 27. april - 13:30-17:30 Langdistanse
 Lørdag 29. april - 15:30-19:00 Mellomdistanse
 Søndag 30. april - 13:00-18:00 Stafett

Lørdag 29. og søndag 30. april arrangeres også publikumsløpene Lørdagskjappen og Smaaleneneløpet i Østfold O-weekend i forkant av World Cup-løpene. Her er det norgescup for juniorklassene. Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.