Serie frem mot WC på hjemmebane: «Slik løper du i World Cup-terrenget i Østfold»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 10. Apr 2023


Indre Østfold OK og OK Moss gleder seg veldig til å ønske verdenseliten og andre ivrige orienteringsløpere fra inn- og utland velkommen tilbake til Østfold den siste helgen i april, knappe fire år etter de fantastiske VM-dagene under WOC 2019.

Gjennom våren republiserer vi tipsene som to av Østfolds beste løpere, VM-ambassadørene Petter Thoresen og Mari Fasting, delte foran VM-uka.

Fin gjenoppfrisking for de rutinerte, interessant for nye lesere - og verdifullt for alle. Håper vi.

Verdenscup-skogene ligger i "Ville, vakre Våler", ganske midt imellom VM-arenaen på Mørk fra 2019 (i nordøst), Maris favoritt-terreng «Våler Varde» i vest og terrenget hvor Petter gikk til topps under NM på 1990-tallet, og han har «hentet» sine tips fra - så toppenes tips er særdeles relevante også i 2023.Petters post 6-7 6.-7.post – Langstrekket

I Østfold skal man se på «rett på» alternativet først(!). Kun når det ikke ser veldig bra ut vurderer man å løpe rundt. Her er rundt til høyre (blått) en mulighet fordi det er mye sti å løpe på og utgangen er god. Men, det er langt og inngangen til post 7 er meget krevende fra høyre (8). 

Jeg tror et rett på-alternativ er raskest og har lavest risiko, men hvilket av dem skal vi velge?

Utgangen fra posten, altså gjennom området som er sirklet inn (6) er viktig – å finne en rask trase uten for mange «stoppere» som tar ned farten din er avgjørende og at risikoen for retningsfeil er lav – og inngangen skal selvsagt være best mulig: sikker.

Jeg liker utgangen til venstre (lilla) best fordi jeg tror det er raskest og enklest teknisk. Der løper man på tvers av dragene i terrenget og det er lett teknisk, samt at dragene på tvers ikke er for sinkende.

Hvilke av traseene på selve strekket som er raskest og enklest har jeg prøvd å illustrere med å tegne en masse linjer; linjer som gir retningsutfordringer: jo flere linjer, jo flere utfordringer. Da ser man at «venstre» har færrest linjer og er «enklest».

Hva er så raskeste trase?

Det er to grunner til at jeg tror «venstre» også er raskest. For det første er det en slakere trase - du kan kalle den «smoothere». Og for det andre er det færre stoppere i form av tette områder (grønt) og ikke minst skrenter/stup du kan løpe deg fast i og tape tid. Ser du det?

Sist, men ikke minst må inngangen vurderes. Siden den er lik for begge «rett på» alternativer påvirker dette ikke det endelige valget av trase. Men, det er viktig å være klar over at man ikke må slurve med inngangen. Man må opp og «kysse» varden (7) og derfra må kursen være sniper-nøyaktig. Det er lett å bomme «big time»!

 

Når man har valgt så må man fokusere på å holde høy fart, være nøyaktig med retningen mellom hver terrengovergang, så man ikke tuller bort tid, og være bevisst inngangen til posten.

Gjennomføringen vil skille mye på et slikt strekk og være veldig avgjørende for sluttresultatet mellom de beste

Tips:

For å komme til ditt endelige valg raskt er lurt å se på inngangen først. Her faller rundt veivalget bort, nesten med en gang mener jeg – det er alt for lett å misse posten.

Så kan man vurdere trasevalget midt på strekket og til slutt utgangen.
Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.