HISTORIE
ADELSKALENDERE
UTMERKELSER

ADELSKALENDERE

Adelskalenderen er en oversikt over hvem som har prestert best i norgesmesterskapene igjennom tidene.

Regler for poengberegning
De 10 beste i hver øvelse får poeng etter en skala fra 10 til 1, der 1. plass gir 10 poeng, 2. plass gir 9 poeng og så videre. Ved delt plassering får begge/alle utøverne/lagene poeng som tilsvarer plasseringen. (Eksempel: Ved delt 3.plass får begge/alle utøvere 8 poeng.)

Klubbtilhørigheten viser hvilke klubber løperen har oppnådd poenggivende plasseringer for i den aktuelle øvelsen, ikke hvilke klubber han/hun har konkurrert for i karrieren. Vi må imidlertid ta forbehold om at det kan være enkelte feil her. Hvis noen har bytta navn (særlig aktuelt for jenter som gifter seg), har vi tatt med begge navnene i tabellen. Her kan det allikevel foreligge enkelte duplikater, særlig fra 40-60-tallet. (Men vi har prøvd å undersøke om de med samme fornavn, kan være samme person.)

Stafett
Hvis mer enn ett lag fra en klubb har plassert seg blant de 10 beste, har vi basert poengene på rekkefølgen til lagene og ikke navnet. Det vil for eksempel si at hvis NTNUIs 3.lag ble nr. 4 og NTNUIs 1.lag nr. 8, er det det i tabellene NTNUI 1 som har fått 7 poeng og NTNUI 2 som har fått 3 poeng. Det samme gjelder om for eksempel Halden SKs 2.lag er blitt nr. 6, mens 1.laget ikke har vært blant de 10 beste. (Da har Halden SK 1 fått 5 poeng.)

Hvis klubber har skifta navn, som for eksempel NTHI til NTNUI, har poengene blitt videreført under det nye navnet. Det samme gjelder hvis det er etablert en o-klubb på basis av kun en o-gruppe, for eksempel Wing OK (tidl. SPK Wing). Ved sammenslåinger, som for eksempel da IF Kamp og Vestheim IF gikk sammen til IF Kamp/Vestheim, starter den nye klubben derimot på 0 poeng mens de gamle klubbene blir stående med det de tidligere har oppnådd (selv om bare en av klubbene har oppnådd poeng). Dette gjelder også hvis det er startet nye o-klubber på basis av flere klubber/o-grupper, enten de gamle klubbene lever videre, som for eksempel Indre Østfold OK, eller er nedlagt, som Lillomarka OL og Løten OL. Her finnes det imidlertid noen grensetilfeller, som vi gjerne tar imot synspunkter på.

Du ser adelskalenderene nedenfor som klikkbare Excel-dokument under.

Med så store datamengder vil det være rart om det ikke har oppstått en og annen feil. Korreksjoner på plasseringer, skrivemåter av navn eller liknende, sendes til NOF ved ivar.haugen@orientering.no

GÅ TIL FILARKIV