VM-samling i Sveits: «Gode økter i VM-relevant terreng!»

17.05.2023 Ivar Haugen

Landslaget har hatt en drøy uke i VM-landet - med blikket rettet mot årets høydepunkt.


Over: Klar for stafettøkt. Foto: JS

Under: Håvard Eidsmo i farta.
IMG_9788 (2)-600.jpg


- Vi har fått bra med trening i VM-relevante terreng, sier Janne Salmi når han ser tilbake på den siste drøye uken i Sveits.

Landslagssjefen hadde med 20-tallet løpere til VM-landet.

- Generelt var det fokus på terrengtypen som venter under VM-mellomdistanse fra mandag til fredag, og deretter mer fokus på det som venter på VM-langdistanse, fortsetter landslagssjefen.

Og det gjelder å benytte mulighetene, når en vet at hver nasjon bare får trene en gang i måneden i noe av det mest relevante terrenget til mellomdistansen.


- Dette er begrensinger som gjelder alle deltakende nasjoner, og vi må bare forholde oss til dette på samme måte som alle de andre nasjonene. Men det kan muligens føre til at løperne bruker – enda – mer tid på å «tørrtrene» teknisk med kartarbeid uten å være ute i terrenget.
 

Og dette terrenget – som er tilgrensende til terrenget fra VM-mellomdistanse i 2003 – er noe mange karakteriserer som episk, dermed kreves også nitide forberedelser for å kunne mestre dette når vi kommer til midten av juli.

Likevel skal en ikke glemme de andre distansene.

- Tradisjonelt har Norge – de siste årene – gjerne gjort det minst like bra på langdistanse og stafett. Det handler nok noe om at de norske løperne er sterke fysisk og er gode til å håndtere det tekniske på langdistansen.


Da samlingen dreide fokus mot dette, fikk løperne «smake på» snøvær i oppe i de sveitsiske fjellene.

Det ryktes at landslagstrener Damien Renard skal ha uttalt;

«Jeg er usikker på om jeg skal være imponert eller irritert» - etter at de mest ambisiøse gutta ikke lot seg stoppe av snø langt oppover leggene i sin iver etter å gjennomføre økten.

En skal sprenge grenser – heter det, så vil tiden vise om de samme gutta tar seg til toppen når det blir VM til sommeren i de samme områdene.

Det er i hvert fall klart at det ble gjort et solid arbeid i løpet av den drøye uken i alpelandet.

- Totalt tar vi med oss mye nyttig erfaring hjemover. Nå blir det 2 uker på «hjemmebane» for løperne, før vi reiser tilbake til Sveits for VM-uttaksløp i slutten av mai.

Selve uttaksløpene går 3.-, 4.- og 6. juni, med to løp på mellomdistanse og en langdistanse.


Deretter plukker landslagssjef Salmi – sammen med sine landslagstrenere Anders Nordberg og Damien Renard – ut de løperne som skal representerer Norge VM midt i juli.


- Det gleder vi oss veldig til, avslutter landslagssjefen.

God grunn til det etter en god samling, men landslagssjefen er samtidig klar over at tre av de største norske medaljekandidatene under VM til sommeren ikke har hatt noen problemfri vår.

Da gjelder det å unngå ytterligere «skjær i sjøen#:

- I tillegg til å trene bra fremover, blir det viktig at løperne holder seg friske og skadefri. Kommende helgs 10mila er en klassisk «sykdomskilde», men løperne er klar over dette og bevisst på hvilke tiltak en bør ta i perioder med høy belastning både med løp, trening og reiser.


Så vil tiden vise hvem som før oppleve «VM-reisen» med Salmis lag i midten av juli.

Se et utvalg av kartklipp nedenfor:

IMG_9765 (2).JPG

 

 

IMG_9775 (2).JPG

 

IMG_9864 (2).JPG

 

 

IMG_9866 (2).JPG