Varierte utfordringer i historiens største fjell-løp i Vinje

19.07.2020 Pressemelding

Fyldige klasser i alle aldre under Porsgrunn OL sitt arrangement denne helgen.

 

 

Over: Randi F. Aamand, fra den lokale klubben Dyre Vaa IL på vei ut av nest siste post i søndagens løp på hjemmebane.

Under: De to først startende og også første over mål i søndagens løp, Erling Grammeltvedt, OK Skeidi og en de fleste kjenner, Anders Nordberg, som forøvrig i likhet med sin kone stilte opp som løypelegger da junior-VM ble arrangert noen få steinkast unna helgens arena i 2015.

Bilde 4-600.jpg

 

 

I seniorklassen for herrer ble det seire til Anders Vister og Thomas Natvig Årstad, mens det var landslagsessene Anne Margrethe Hausken Nordberg og Andrine Benjaminsen som tok hver sin seier i dameklassen, i helgens tradisjonsrike Fjell-løp i Vinje som Porsgrunn O-lag stor for.

Men det var ikke bare eliten som fikk prøvd seg i fjellet.

Løpet som gikk fra skiheisen i Holtardalen i Rauland hadde cirka 550 deltakere i alle aldersklasser og var med det største o-løpet som er arrangert i Norge så langt i år. Og flere deltakere kunne det ha vært for påmeldingen måtte stenges i lang tid før påmeldingsfristens utløp.

 

(fortsetter under bildet)

 

Bilde 2-600.jpg

En av postene inne på fjellet i lørdagens langdistanse fjell-løp.


Lørdag var det fjell-løp 1000-1200 moh på autogenerert kart, produsert for noen år tilbake av Terje Wiig Mathisen basert på laserdata og ortofoto, men også litt manuelt korrigert.

Det som skulle være hovedsakelig veivalgsorientering i godt løpbart fjellterreng ble, spesielt for de som startet i første del av dagen, mer utfordrende enn vanlig ettersom fjelltåka la seg ned på tregrensa og førte til at sikten tidvis ikke var mer enn 20-30m.

På tross av store veivalgsmuligheter og krevende siktforhold ble det likevel jevnt i langløypa for herrer (H17) som målte 13.7km. Anders Vister trakk det lengste strået etter hard fight med Daniel Roos og Vegard Danielsen, der sistnevnte etter å ha ledet mye av løpet gikk på et par smeller mot slutten av sitt løp.

I tilsvarende kvinneklasse (D17) var det veteranen Anne Margrethe Hausken Nordberg som tok seieren foran Andrine Benjaminsen som mistet tiden tilsvarende de to minuttene som skilte dem på ikke optimal gjennomføring av to langstrekk tidlig i løpet. Disse to var i en klasse for seg, og også H40-gutta som løp samme løype ble knust med 6 minutter.

(fortsetter under bildet)

Bilde 3 (2)-600.jpg

Hard kamp inn mot mål mellom Helge Gisholt, OK Skeidi og Jørgen Frøyd, Larvik OK.


Søndag skinte sola da løperne fikk bryne seg på varierte løyper med deilige myrstrekk og krevende finorientering i detaljrike område i det fantastiske terrenget som ble brukt både til stafetten i Junior VM i 2015 og til Norgescup i 2018.

Med Anne Margrethe Hausken Nordberg svettende med bæremeis i N-løypa i et forsøk på å henge med de to eldste barna ble det oppskriftsmessig seier til Andrine Benjaminsen, som gjorde et stødig løp i den 6 kilometer lange dameløypa.

Blant herrene ble det hard kamp om seieren mellom først startende Anders Nordberg og Thomas Natvig Årstad. Sistnevnte trakk det lengste strået etter at Nordberg gikk på 20 sekunders bom i et av de detaljrike områdene mot slutten av løypa.

 

Også i de øvrige klassene fra, N-åpen til 80-årsklassene, ble det mange harde dueller og mye skryt av flott terreng og glede over det å kunne løpe noe som minnet om et ordinært o-løp igjen.

For den store o-familien håper vi dette var starten på en rekke av o-løp utover høsten hvor man igjen kan konkurrere i fyldige klasser og få testet seg mot løpere ut over egen region.

Fra arrangørens side er konklusjonen at det var fullt ut mulig å få til et forsvarlig arrangement innenfor de smittevernsrammene som foreligger, og selv i sola i dag var folk flinke og trakk unna slik at det aldri ble noe problem med store folkesamlinger på arena. 

Riktignok ble det en lang dag på arena for arrangørstaben på grunn av den utspredte startlista, samt at det gikk med en del flasker antibac, men siden en del vanlige arenafasiliteter ikke skal tilbys var det mulig å rullere på mannskap slik at selv også de arrangørene som ville løpe kunne gjøre det.


 

De ivrigste som også fikk med seg fredagens nærløp, på en liten perle av et terreng-område i Øyfjell, var nok gode og slitne i beina opp de siste myrstrekka mot mål i dag, men da er det lov å ta et hvileskjær en dag eller to.

For Porsgrunn O-lags arrangørstab er neste års NM-uke i Kilebygda neste store oppgave.


 

Resultater dag 1Resultater dag 2

 


Kartene fra helens løp.

IMG_20200719_210800 (2)-600.jpg