Tidligere storløpere skal løfte "Next generation"!

27.10.2017 Norges Orienteringsforbund

Olaussen, Tveite og Fjærestad bidrar for å skape nye norske toppløpere.

 

Audun Heimdal er en av løperne på "next generation".

 

 

Den nye landslagssjefen, Jørgen Rostrup, tar med seg Birgitte Huseby som landslagstrener. Birgitte var med som landslagstrener også i sesongen vi er i ferd med å legge til historien.

I tillegg får Eivind Tonna – som i fjor hadde rollen som koordinator for Kraftsenterne – i 2018 koordinatorrollen for juniorene inn mot det som er av representasjon for denne aldersgruppen.

 

Det er ikke eget landslag for junior, men en har etablert to grupper med navnet Next generation – sprint og Next generation – skog. Her er det en blanding av juniorer og yngre seniorer.

 

Trenere for denne lovende gjengen postjegere er tre tidligere storløpere – som skal sørge for respektløs fremferd – med høy fart og feilfri orientering – mellom postflaggene i årene fremover.

 

Per Olaussen – trener «Next generation» - skog

Den tidligere storløperen Per Olaussen er en av dem landslagssjef Jørgen Rostrup har «hentet inn» for å komplettere sitt støtteapparat.

Olaussen – som er født og orienteringsfostret i Halden – har i mer enn 25 år bodd i Fredrikstad, og det er i drakta til Fredrikstad SK den utpregede Østfoldspesialisten har hatt sine største fremganger i o-løypa.

Det har gitt NM-medaljer i alle valører i tillegg til en 4. plass fra hjemme-VM i Grimstad tilbake i 1997. Her var «mellomdistansespesialisten» bare noen sekunder og en liten usikkerhet i et bekkekryss fra VM-medalje.

Nå skal karen som er registrert revisor luke bort slike feil og sørge for at de norske løperne har marginene på sin side når det handler om VM-medaljer på hjemmebane i Østfold i 2019.


- Det jeg kan bidra med mest inn mot landslaget, spesielt mot Next generation, er på det o-tekniske området. I og med at jeg bor i Østfold, hvor det vil være mange samlinger de neste to årene, vil jeg ha gode muligheter til å bidra med oppfølging av det tekniske arbeidet - både på treningssamlinger men også på private samlinger fremover, sier Per og fortsetter:


 - GPS gir mange svar, men flyten gjennom terrenget ser man ikke før man er i skogen sammen med utøverne. Jeg vil derfor ha fokus på å være med utøvere i skogen.
 

- I tillegg er det viktig at utøverne blir beviste hva som skal til for å nå verdenstoppen.

- Jeg tenker da på treningsarbeidet, men også på livsstil og prioriteringer i hverdagen. Det blir derfor viktig å snakke med utøverne slik at planer og mål, samt gjennomføringen av dette i hverdagen faktisk er godt nok til å gi den fremgangen som skal til for å nå et topp internasjonalt nivå.

 

Håvard Tveite – trener Next generation – sprint

Håvard Tveite er en tidligere storløper som bedre enn de fleste klarte å kombinere toppsatsing i o-løypa med studier og arbeid.

Det har gitt karen som nå jobber som førsteamanuensis på Universitetet for Miljø og Biovitenskap både doktorgrad og flere NM-medaljer enn de aller fleste. Faktisk er det bare Olav Lundanes på herresiden som kan skilte med flere individuelle NM-gull enn Håvard.

Men karen som var kjent for å være rapp i frasparket – og kan skilte med 2:23 fra Oslo maraton i 1985 (etter sprekk på 25 kilometer), da han aller helst skulle vært i Australia og løpt VM i orientering – har fått med seg sammenlagtseier i verdenscupen, samt VM-gull i stafett og VM-bronse individuelt. I tillegg til at han to år på rad løp NTHI inn til seier i Jukola på ankeretappen.

Den ene av disse seirene avgjorde Håvard i spurtoppgjør helt inn mot målseilet, og karen fra Ås hadde en av sine fortrinn når det kom til snerten i frasparket. Det er få o-løpere som kan vise til bedre tider enn Håvards 3.52 på 1 500 meter.

Han kan også skilte med en god håndfull NM-medaljer i terrengløp – både for lag og individuelt. Prestasjoner som åpnet døren til fire VM-deltakelser i denne øvelsen. 

Til tross for dette ble han gjerne sett på som langdistansespesialist i sin aktive karriere, og han topper adelskalenderen for NM-ultralang.

Nå skal Håvard hjelpe de norske sprintorientererne i gruppen «Next generation» sprint til å nå toppen.

- Jeg har litt erfaring med trening for løping og orientering, og håper at dette kan gjøre meg i stand til å bidra, sier han selv beskjedent ved inngangen til sin rolle i det norske landslaget.

 

Jan Fjærestad – trener Next generation – sprint

Jan Fjærestad er i orienteringskretser mest kjent for sine voldsomme treningsmengder og løpsstyrke på hardt underlag utenfor o-løypa. Og det er hevet over enhver tvil at mer enn 30 timer trening – utelukkende løping, samt 7.57 på 3 000 meter og 2.13 på maraton – gir grunn til å heve øyenbrynene.

Men samtidig har også Jan prestert på aller høyeste nivå i o-løypa; VM-sølv i seniorklassen - som junior - tilbake i 1974 taler for seg selv. Etter den tid ble det både VM-gull og VM-sølv i stafett.

Alt dette parallelt med studier på NTH i Trondheim.

Etter en lang karriere som aktiv har Jan – som jobber med geomatikk og landmåling i det sivile – vært trener i friidrett i ulike Bergensklubber, samt bidratt overfor tidligere landslagsløper i orientering Jon Tvedt – som personlig trener.

Nå er det de norske sprintorienterene som skal nyte godt av Jans kompetanse på vei mot fremganger i o-løypa og gatenettet i årene fremover.

I tillegg til denne gjengen med trenere har landslagssjefen også knyttet til seg Niklas Profors – som koordinator for Next generation – sprint, samt at en fortsetter samarbeidet med Jan Kocbach på analyse.

Nærmere presentasjon av denne duoen kommer vi tilbake til.

 

Uttaket av landslaget kan du se: her

Omtale av den nye landslagsstrukturen kan du se: her