- Stort at løypen blir lagt merke til

11.12.2018 Ivar Haugen

NM-ultralang kåret til beste langdistanseløype hos www.worldofo.com – 3. plass totalt i kåringen!

 

 

- Det er veldig moro at folk rundt omkring i Norge – og verden for den del – har sett og lagt merke til løypen jeg har lagt. At det også ble beste langdistanse er skikkelig artig, sier Asbjørn Byggland.

 

Løypeleggeren for NM-ultralang på Høydalsmo i august kunne i helgen glede seg over at hans løype kom på 3. plass i kåringen av «Årets løype» på det anerkjente orienteringsnettstedet www.worldofo.com


Bare mellomdistansen under verdenscupfinalen i Tsjekkia – som gikk helt til topps og mellomdistansen under junior-VM i Ungarn var foran.

 

Se hele listen: her


Beste løype over lang eller ultralang i 2018-sesongen kommer ikke av seg selv:

- Jeg har brukt mye tid på å tenke over hvordan strekkene skulle være. Og det er et terreng som innbyr til veivalg, med vann, åpne myrer og langsgående åser. Samtidig var det noen begrensinger ved at kartet var litt «smalt».


Men at det var nettopp dette terrenget som ble valgt da NM-ultralang kom på agendaen i Høydalsmo IL var langt ifra noen tilfeldighet:

 

- Dette var et område som jeg lenge har tenkt på å få kartlagt, for det er bygdas fineste terreng. Og da er det optimalt til turorientering og nærløp.

 

- Dermed var det naturlig å benytte sjansen da NM-ultralang ble tema.

 

Et mesterskap som var arrangert på Høydalsmo også tilbake i 1976, uten at Asbjørn tok notis i løypene fra den gang når han nå skulle lage utfordringer til norgeseliten:

 

- Jeg så ikke noe på de gamle løypene, smiler han og legger til at de også gikk i et annet område.


Etter storløp – både i form av NM-ultralang i år og VM-uttaksløp for drøye 3 år tilbake – endrer en nå også fokus i Høydalsmo til et annet område av «klubbdriften»:

 

- Nå handler det mest om ungene i bygda. Vi har akkurat hatt nattløp med 38 deltakere, og det er ikke så verst i en bygd med 400 innbyggere og 65 unger på skolen.


Men det er en aktiv bygd med solide idrettstradisjoner, og da går en heller ikke av veien for en tur i skogen:


- Jeg synes det er ganske bra at vi får solgt 70 tur-o konvolutter per sesong på et så lite sted.

 

Da er spørsmålet om, eller når en skal få se en storløper i orientering fra bygda som har fostret nettopp dette i både langrenn og kombinert


- En skal aldri si aldri, er ordvalget til Asbjørn når dette blir tema.
 

- Men jeg har fulgt opp ski- og kombinertløpere tidligere, og vet hvor mye det krever av tid. Orientering krever kanskje enda mer.

 

- Korteste reiseavstand til løp er mer en halvannen time til Korlevoll.

 

Da snakker en Odda kommune i Hordaland fylke, og en forstår at en ikke kan starte med det for nybegynnerne:

 

- Vi prioriterer Verdens o-dag – hvor vi har hatt aktivitet hvert år. Så skal vi også få til løp på den nye delen av kartet – oppe på Grønnhei – etter hvert. Men det blir ikke nå til sommeren.

 

Det som er sikkert er at en da i hvert fall kan glede seg til gode løyper fra mannen som la den 3. beste løypen i 2018-sesongen:

 

- At jeg la den beste langdistanseløypen synes jeg er ganske gjevt, smiler Asbjørn og legger at det blir lagt en del langdistanseløyper rundt omkring i verden i løpet av en o-sesong.

 

- Men selv om det var H21 løypen som var nominert – og ble stemt frem til 3. plass i konkurransen, synes jeg - for å være helt ærlig – at H17 – 18 løypen var den beste.

 

- Den startet også på toppen – og fikk den fine orienteringen der oppe. I tillegg hadde den løypen også langstrekket – som H21, og samtidig kunne jeg her avslutte med et skrålistrekk – med veivalg og ytterligere ett veilagstrekk til mot slutten.


- I H21 løypen tok jeg hensyn til at alle – også den «svakeste» tredjedelen av startfeltet – skulle få en god opplevelse. Dermed «sparte» jeg dem for den avslutningen som H17 – 18 løypen hadde.

 

Uansett var det godt nok til anerkjennelsen beste langdistanseløype inneværende sesong.

Og selv om postene er tatt inn, er det ingenting i veien for at de som ønsker kan få prøve seg i utfordringene deltakerne måtte gjennom under NM-ultralang.

 

- Det er bare å ta kontakt, smiler Asbjørn som bare er glad om det er noen som tar utfordringen.

 

Det være seg om en vil måle seg med Olav Lundanes – som vant H21 eller Sander Arntzen – som gikk til topps i H 17- 18 – hvor løypeleggeren selv synes han fikk balansert utfordringene best.

 

 2018_NM-ultralang-langstrekk.jpg