- Nyttig å få kjenne på terrenget i Ungarn

05.10.2017 Ivar Haugen

Verdifull samling for Norges beste juniorer i relevant terreng for junior-VM til sommeren.

 

Juniorgjengen samlet på et brett! Foto: JR

 

- Mange av juniorene har nå fått en «feeling» av terrenget i Ungarn, sier Eskil Sande Gullord.

Han er en av lederne for den norske gjengen av potensielle junior-VM deltakere under 2018-mesterskapet i Ungarn som de siste dagene har gjort unna til sammen 6 økter på veien mot hovedmålet neste år.

Og de har fått med seg mye god læring i bagasjen hjem til Norge:

- En del av terrenget er veldig raskt, hvor en må være god med kompasset og kjapp i hodet. Som en kontrast til dette har en det mer detaljerte terrenget – med relevans for mellomdistanse – hvor det er mange grønne prikker og andre vegetasjonsdetaljer.

Da blir spørsmålet hva som skal til, og hvilket fokus løpere med junior-VM ambisjoner i 2018 bør ha, for å manøvrere seg kjappest mulig mellom det grønne fra start til mål under junior-VM til sommeren.

- Retning er et viktig stikkord, sier Eskil og fortsetter:

- Dermed bør en gjøre en god jobb - i løpet av vinteren - for å løfte kvaliteten på kompassløpingen.

Her er en også ved noe av kjernen ved en slik samling på høsten; den erfaringen en tar med seg før vintertreningen:

- Det er veldig nyttig å dra ned til Ungarn for å se hva som venter på junior-VM til sommeren. Slikt gir trygghet hos utøverne.

Nyttig var også høyøkten de hadde midtveis i samlingen, selv om det ikke utelukkende bygget selvtillit og trygghet:

- En slik økt er alltid bra, uavhengig av om det blir litt bom. Nå fikk løperne mulighet til å kjenne på hvor fort det er mulig å løpe i en slik terrengtype.

Så er spørsmålet hvor langt det rekker for de norske fargene når vi kommer til midten av juli 2018, og junior-VM.

- Vi må legge lista på samme nivå som de foregående årene. Det vil si at vi bør ta medaljer, selv om mesterskapet går i en terrengtype som våre løpere ikke er familiær med, sier Eskil og legger til:

- Når de nå har fått en forsmak på hva som venter, kan de bedre trene spesifikt og bra mot dette. Så om de gjør en god jobb det neste 3/4 – året, bør det være potensiale for norske medaljer under junior-VM i Ungarn.

Noe av dette potensialet tok løperne ut under Junior European Cup (JEC) – som innledet en vellykket uke på reise med morgendagens storløpere i Norsk Orientering.

- Det har vært en fin uke, med en bra gjeng norske juniorer, hilser Eskil på vegne av lederne.

 

Og etter noen vaskemaskiner med svett treningstøy og et par dagers hvile starter de nevnte juniorene på treningsarbeidet som skal gjøre dem enda bedre i 2018.