- NM-langdistanse er årets viktigste løp i Norge

12.09.2018 Ivar Haugen

Lundanes offensiv og klar for morgendagens NM på Vegårshei.

 

Olav Lundanes gleder seg til morgendagens NM-langdistanse.

 

 

- Jeg var ganske sliten etter verdenscupen på hjemmebane. Det var en tøff helg, men jeg har likevel trent en del etter det, og etter en hardøkt – med o-intervall – i starten av denne uken, handler det om å samle overskudd frem mot NM-langdistanse, sier Olav Lundanes.

 

- Da bør det bli bra, fortsetter karen som stort sett gjør det ikke bare bra, men best når det handler om langdistanse.

 

Og han legger heller ikke skjul på at nettopp NM-langdistanse er noe spesielt:

 

- Det er det klart viktigste løpet i Norge i løpet av året. Det er det hvert år, med unntak av når vi har VM i Norge, som neste år.

 

- Og i år er det også i et spennende terreng på Vegårshei, hvor jeg ikke har løpt så mye – med unntak av noen Sørlandsgalopper. Men jeg har i hvert fall ikke veldig mye erfaring fra den terrengtypen.

 

Øverste trinnet av NM-pallen er imidlertid ikke ukjent, og nå kan Halden-løperen vise til 3 seire på rad over langdistanse.

 

Dermed mangler det ytterligere 2 for å ta «rekorden»:

 

- Jeg er klar over den, bekrefter Lundanes og fortsetter resonnementet:

 

- Det er vel nå eller aldri.

 

- Jeg stiller på start for å vinne på torsdag, og det hadde vært kult å kunne nå Egil Johansens rekord.

 

Men det første først, og da er det torsdagens langdistanse, hvor Lundanes respekterer sine konkurrenter:

 

- Det er mange som kan løpe bra. Men for at jeg – personlig – skal være fornøyd med min konkurranse må jeg gjøre et skikkelig godt løp. Så får vi se hva de andre er kapabel til.

 

- Veivalgene kan være litt ekstra spennende når jeg ikke har så veldig god erfaring med terrengtypen.

 

En terrengtype som Lundanes bare møter under torsdagens langdistanse, før han drar til Finland for å fullføre sitt «oppdrag» i den finske klubben Paimion Rasti.

 

- Det blir finsk mesterskap i stafett på lørdag. Når vi har valgt å bo i Finland to år, så føler jeg denne sesongen at, det er på finsk mesterskap i stafett jeg hører hjemme.

 

For med Rovaniemi som konkurransested er det lettere – logistisk - å fullføre helgen med finsk mesterskap i sprint på søndag, enn å returnere til Vegårshei og Halden-drakten, før NM-stafett søndag:

 

- Selvfølgelig en beklagelig kollisjon, for jeg skulle veldig gjerne deltatt under hele NM-uka på Vegårshei, men nå får det bli litt trening til verdenscupfinalen – under FM-sprint – i stedet.

 

Verdenscupfinale i Tsjekkia – med sprintpreg og finsk mesterskap – all ære, men for Lundanes er nok torsdagens langdistanse ukens høydepunkt, og spørsmålet er om gullrekka økes fra 3 til 4:

 

- Jeg har løp bra på de fleste langdistansene denne sesongen – også den på verdenscupen i Halden, så jeg får bare håpe overskuddet er på plass, sier Lundanes.

 

For er det to ting som hører sammen så er det langdistanse og Lundanes, noe gullrekka – som teller 3 på rad – både på VM og NM er de beste bevis på.

 

Du kan følge langdistansen live via linken nedenfor:

 

NM-uka live

 

Hjemmesiden til NM-uka