- Målet er å løpe mesterskap denne sesongen

29.03.2018 Norges Orienteringsforbund

Presentasjon av løperne på «Next Generation» - bli kjent med Paul Sirum.

 

Paul Sirum "stormet inn" i norgeseliten i fjor. I år tar han mål av seg til å hevde seg også internasjonalt. Foto: Per Ivar Skinderhaug

 

Paul Sirum fikk med seg et par representasjonsoppgaver og NM-medaljer som junior, men det var under noen sommeruker i fjor han virkelig presenterte seg for o-Norge.

Klart beste etappetid da han løftet Frol IL opp til 4. plass etter 3. etappe på Jukola ble etterfulgt av seier på både mellom- og langdistansen under O-festivalen på Oppdal.

Som en følge av dette fikk han også sin debut i verdenscupen under «prøve-VM» i Latvia på seinsommeren.

Under NM-uka i Halden vant lysluggen fra Levanger også sin første individuelle NM-medalje som senior da han kompletterte pallen på mellomdistansen – bak respektable o-navn som Lundanes og Nordberg.

Et selskap hvor Sirum-navnet nå etter hvert også hører hjemme, i hvert fall om en skal tro rapportene fra Trøndelag:

- Vintertreningen har stort sett vært veldig bra, sier Paul selv, og fortsetter:

- Jeg slet litt i fjor høst med en kropp som var tung og ikke responderte på trening. Derfor brukte jeg de første par månedene på å komme meg inn i god trening.

- Men siden desember har ting for det meste gått som planlagt, og fysisk har jeg tatt noen små steg siden forrige sesong.

- Det har vært veldig mye snø denne vinteren, noe som dessverre har begrenset den o-tekniske treningen i litt større grad enn de siste sesongene.

- Snøen har også gjort det vanskelig å løpe på annet enn asfalt, men har fått til gode løpemengder gjennom vinteren kombinert med litt ski.

Men nå begynner det – forhåpentligvis – etter hvert å bli barmark:

- Jeg ser frem til å få trent o-teknikk på barmark, og få løpt de første konkurransene. Det er alltid spennende å se hvor man selv og alle konkurrenter egentlig står etter en lang treningsvinter.

En lang – og for Paul god – treningsvinter – gir grunn til å håpe på betaling i form av ditto resultater:

- Målet for vårsesongen er å løpe og prestere på EM. Som en konsekvens av dette er det også naturlig at jeg ønsker å løpe VM i Latvia. Om dette ikke går, er målet først og fremst å prestere på andre internasjonale arenaer, som student-VM, verdenscup og Prøve-VM i Halden.

- Nasjonalt ønsker jeg å ta NM-medalje på de distansene jeg stiller opp, og å vinne norgescupen sammenlagt.

Hva er da ditt mål som o-løper (på sikt)?

- Å bli verdensmester, svarer den ambisiøse unggutten, som er fullstendig klar over at det må gjøres en solid jobb for å komme dit:

- Målet er å heve det fysiske nivået gradvis fra år til år med smart trening, samtidig som jeg øker mengden fra år til år.

- Teknisk må jeg heve meg flere hakk, og forbedre noen av mine svake sider. For å få til dette skal jeg heve andelen o-teknisk trening og forsøke å finne ut hvilke momenter som gir meg mest utbytte i den tekniske treningen.


Treningen i forkant av 2017-sesongen ga i hvert fall utbytte i fullt monn, og med tilnærmet samme progresjon de neste sesongene kan Paul bli vanskelig å ha med å gjøre for hvem det skulle være av o-løperne i verden.

Den første pekepinnen på hvor styrkeforholdet kommer under EM-uttaksløpene på Kråkerøy om en drøy uke.

 

Vi har også presentert Sigrid Alexandersen, Elias Jonsson, Victoria Hæstad Bjørnstad og Einar Melsom – fra «Next Generation»-gruppen.

 

Se hele «Next Generation» - gruppen: her