Landslagsuttak 2022: «Vi ønsker å ha laget klar første uke i november»

17.10.2021 Norges Orienteringsforbund

Opprettholder strukturen i landslaget med A-gruppe og Next Generation.


Over: Denne kvartetten – som vant sprintstafetten under verdenscupfinalen – blir nok garantert å finne i landslegt i 2022. I tillegg til dem er det drøye 40 stykker som har sendt inn søknader om en landslagsplass kommende sesong.

 

- Det er en solid gruppe utøvere med landslagsambisjoner som har sendt inn søknad om landslagsplass i 2022, sier landslagssjef Janne Salmi.


I starten av oktober ble – nettopp – utøvere med landslagsambisjoner invitert til å sende inn søknad – hvor en forteller om seg selv, sin karriere så langt og planer for fremtidig satsing.

 

- Jeg vil benytte muligheten til å takke alle som har sendt inn søknad. Dette er til god hjelp – både i arbeidet med å ta ut lag i denne omgang, men også helt konkret for at vi – i landslagsledelsen – kan bli bedre kjent med utøverne, deres treningshverdag og deres ambisjoner.


Og da fristen for innsendelse gikk ut - 15. oktober, var det altså en god bunke søknader på landslagssjefens bord, faktisk hele 47 stykker.

- Dette viser at det finnes en god mengde utøvere i Norge som har ambisjoner om å løpe i landslagsdrakten, og det er selvfølgelig et veldig fint utgangspunkt for kommende sesong.


Nå skal Salmi - sammen med resten av landslagsapparatet - velge blant dem og «landet på» landslaget for 2022:

- Selvfølgelig er resultater det viktigste uttakskriteriet, men i tillegg skal vi intervjue en del av utøverne for å få et bedre inntrykk av deres evalueringer, planer og prioriteringer.


- Tanken er at vi i 2022 – som i 2021 - skal ha en A-gruppe og en gruppe med yngre løpere i «Next Generation».

- Det sier seg ganske greit hvem som er i den første kategorien – A-gruppen. Her snakker vi løpere med «VM-medaljenivå».

- Spørsmålet er hvem som skal være en del av «Next Generation». Vi begynner å se nærmere på dette nå til uka, og etter en god prosess - hvor vi også har samtaler med utøverne - regner jeg med at vi skal ha alt klart i første uke av november. Slik det ser ut i dag, er planen å holde aldersgrensen for Next Generation som den har vært (25 år). Men vi vil vurdere – i løpet av 2022 – hvordan dette blir i fortsettelsen.

 
- Med denne strukturen vil vi oppleve at det er en del utøvere med gode nasjonale og internasjonale resultater, som ikke helt er gode nok for A-landslaget og «for gamle» for «Next Generation», men – både av praktiske og økonomiske årsaker - må vi holde størrelsen på langslaget til omtrent 20 utøvere også i 2022.


- Vi satser på å offentliggjøre uttaket i løpet av den første uken i november, og deretter vil det nye landslaget samles allerede 14. – 17. november til oppstartsamling på Olympiatoppen.


- Selv om vi allerede kommende uke (18. – 24. oktober) har VM-samling i Danmark, er det først under oppstartsamlingen hele landslaget – inkludert skogsløperne – er samlet.

 

Da handler det om å stake ut kursen mot en sesong hvor tidenes første rene sprint-VM – i nevnte Danmark – er hovedmålet. Men de norske løperne skal også gjøre seg gjeldende i både World Games, EM (skog) og verdenscup.

Samtidig har en også blikket mot neste skogs-VM – i Sveits i 2023 – med to samlinger i sesongplanen for 2022.


For de noe yngre løperne er også student-VM i Sveits i august 2022 et fint mål og naturlig steg på veien mot et eventuelt VM i samme land i 2023.

 

- Det blir en spennende og intensiv sesong i 2022. Forhåpentligvis med minimale restriksjoner knyttet til covid-19.