Krevende og kaldt under nattcupen på Ås

28.11.2018 Norges Orienteringsforbund

Nordberg og Nordhagen best i «sesongens» andre løp.

 

 

Nattcupen på Ås er en av dem med lengst sammenhengende historie i Norge.

Allerede vinteren 2000 startet man opp etter initiativ fra Hans Trøan. Den gang med to klasser, en for herrer og en for damer.

Men på Ås er en ikke redd for å fornye seg for å holde på «publikum», eller deltakere som det i dette tilfellet er snakk om. Og etter noen år, da noen herrer begynte å kjenne på at «langløypa» (som det absolutt var), var «vel lang» - og dermed «feiga ut» ved å melde seg på i dameløypa – kom A-kort-klassen på plass.


Nytt grep ble gjort i forkant av denne «vintersesongen» ved innføring av klassen Night & Fog Masters, da la en inn følgende forklaring i innbydelsen:

«Skillet i to klasser har blant annet kommet fordi det av og til viser seg at ungsauer som burde løpt langløypa feiger ut og melder seg på i kortløypa, og dermed stjeler ufortjent mye poeng og vinner litt for mange strekk til at det blir moro. Som regel vil de to klassene også i år ha samme løype, men for å løpe i Night & Fog Masters må du være minst et halvt hundre år. I Night & Fog Masters vil det så langt praktisk mulig bli tilbudt kart i forstørret målestokk (som regel 1:7500). I H 17- AK vil det så langt praktisk mulig bli tilbudt kart i riktig målestokk, på offset-trykt kart.»


Da har en den grunnleggende historien på plass, før en drar avgårde i tekst og bilder mot årets sesong.

Men for spesielt interesserte kan en fordype seg: her


Nok historie her, men historikken kan finnes på: http://asnmbu.oj-oj.net/ascup/2019/abnfc19.php


(fortsetter under bildet)

nattcup2a.JPG

Krevende kortstrekk i A-kort-klassen tirsdag.

 

Årets Sport8 Ås by Night & Fog Cup ble innledet for to uker tilbake i Ytre Enebakk der Idar Brekke hadde lagt krevende løyper på et av treningskartene for WOC2019.

Denne tirsdagen var det nærterrenget Vardåsen rett sør for Ås sentrum som fikk besøk av konkurransesugne nattløpere.


I løypene til Sørlendingen Vegard Fiane Pedersen fikk erfarne o-løpere «gjenoppleve» at løyper med mellomdistansepreg i og utenfor «Åsbush» i nattemørket krever god kontroll på både kart og kompass.


Mange trøstet seg med at det er 8 løp igjen og mulig å stryke noen av resultatene, før en summerer.


«Spillende trener» i Nydalens SK, Anders Nordberg, liker seg i nattemørket på offsett-trykte kart, og tar ofte med seg sine «disipler» fra Nydalen til disse nattløpene, og denne tirsdagskvelden fikk årets norske mester i nattorientering revansj på klubbkamerat Jon Aukrust Osmoen fra forrige løp.

 

(fortsetter under bildet)

nattcup2c.JPG

Anders Nordberg rykker fra Bojan Blumenstein med halvannet minutt til 12. post.


I dameklassen dukket Andrine Benjaminsen fra Lillomarka OL opp, men som direktepåmeldt måtte landslagsløperen se seg slått av Åsløperen Kaja Winsnes Nordhagen.


Selv om gradestokken viste 8 minus, var det flotte løpsforhold og det ble tilbudt både varm toddy og bålvarme etter målgang.

 

Fullstendige resultater og Livelox