- Jeg synes vi må forvente bedre ungdomsløyper

03.12.2018 Ivar Haugen

En av de 7 norske kandidatene til «Årets løype» er nominert for å sette fokus på rett nivå for ungdommen.Nedenfor ser du den eneste ungdomsløypen som er nominert i www.worldofo.com sin kåring av "Årets løype".

 

D-H-11-12.JPG

Tidligere landslagsløper Tore Sandvik er løypeleggeren bak denne løypen.

 

 

 

- Det er med bakgrunn i min foreldrerolle, hvor jeg etter hvert har fulgt tre barn gjennom ungdomsidretten i orientering. Og jeg synes at vi må kunne forvente mer kvalitet på ungdomsløypene, sier Frauke Schmitt Gran.


Den tyske VM-medaljøren fra Skottland tilbake i 1999 har etter avsluttet karriere bidratt i klubben – Halden SK – med å følge opp egne og andre barn gjennom barne- og ungdomsløyper:
 
 

- Jeg har sett mye dårlig, sier hun, og konkretiserer hva det da handler om:

 

- Løypene «treffer ikke» på korrekt nivå, eller så er det bare å «gampe».


Med bakgrunn i dette har Frauke nominert en ungdomsløype i kåringen av «Årets løype» på nettstedet www.worldofo.com.

 

Eneste i sitt slag noensinne i denne kåringen.

 

- Det er noe jeg har tenkt på i mange år.


Hva skal til for å legge en god ungdomsløype?

- Det er krevende. Som løypelegger må du sette deg inn i hva det handler om, og hva barn og unge synes er utfordrende, svarer Frauke og fortsetter:

 

- For eksempel under O-festivalen – hvor det var mye stier – blir det rett og slett for mye stier til at de yngste kan «dra nytte av det».

 

- De får ikke den oversikten.

 

- På samme måte kan en gjerne oppleve at en løypelegger kan si at «på dette strekket ser de bekken, og da blir det ikke så vanskelig». Men slik er det ikke nødvendigvis; barna ser bare trær.

 

- Slik blir det fort om en har løypeleggere som skal legge samtlige løyper for hele arrangementet. Da er det ofte slik at de ikke vet hvordan en skal legge gode løyper til de yngste.

 

Hvordan skal en få hevet nivået på løypene til barn og ungdom?

- Det må presiseres igjen og igjen. I tillegg må kontrolløren ta større ansvar for dette på de store arrangementene.

 

- I Østfold o-krets har en nedsatt en gruppe som passer på at ungdomsløypene «treffer» rett nivå.

 

- Jeg hadde ansvaret for dette på KM-stafett. Da fikk jeg et utkast til løyper 3 – 4 uker før løpet, slik at jeg kunne ha både tid og mulighet til å foreta endringer om det skulle være behov for det.


En god idé som også andre kretser bør kunne innføre, for å sikre at barn og ungdom for gode opplevelser i skogen – på rett nivå.

 

- Noe annet som jeg har predikert for er at en – som løypelegger – må skille på nivåene.

 

- Selv om 10-åringer skal ha C-nivå, kan en ikke la dem løpe samme løype som 11 – 12. Det blir feil, for da må plutselig en 9-åring løpe samme løype som dem som er 12 år.


Med bakgrunn som eliteløper på det tyske landslaget – og siste del av karriere – samt foreldrerolle i Norge – er erfaringsbasen til Frauke stor og sammenlikningsgrunnlaget bra.


Men med kritisk blikk slipper verken fødeland eller hjemland unna med tanke på barne- og ungdomsløyper:

 

- Det er vanskelig å være kategorisk i forhold til hva som er best av Tyskland og Norge når det gjelder dette. Men det er i hvert fall forskjellig, innleder Frauke, før hun fortsetter:


- I Tyskland er det generelt mer stier og tydelige ledelinjer i terrenget. Dermed blir det lettere å lage gode løyper for de unge. Men i Norge kan en som foreldre følge ungene gjennom løypen – som er bra.

 

- I tillegg er det barneidrettsbestemmelser i Norge, noe jeg er tilhenger av. Dette finnes ikke i Tyskland.


Uansett ønsker Frauke å sette problemet med dårlige ungdomsløyper på agenda med sin nominering av nettopp ungdomsløypene under «Sport8serie finalen» i kåringen av «Årets løype».

 

- Det blir nok ikke en topplassering i selve konkurransen på www.worldofo.com, men nå får jeg i hvert fall belyst problemet. Nettopp det var min intensjon; å løfte dette poenget.

 

Et poeng Jan Kocbach – som driver nettstedet www.worldofo.com hvor kåringen av «Årets løype» finner sted – ser:

 

- Jeg vil utfordre IOF til å arrangere en konkurranse i forbindelse med World Orienteering Day, hvor en kårer årets løype for denne aktiviteten, eller dagen. Da vil en få satt fokus på hvor viktig det er med gode løyper for de unge, sier han.

 

Da er ballen spilt videre til IOF, men før de – eventuelt – plukker den opp, må du benytte anledningen til å stemme i kåringen av «Årets løype» i kåringen på www.worldofo.com.


Det er til sammen 7 norske kandidater som er nominert; NM-ultralang, KM-ultralang i Troms, Moskusspretten på Dovre, verdenscupen over langdistanse i Halden, O-festivalen mellomdistanse og mellomdistansen under Sport8Norgescup på Rauland i tillegg til ungdomsløypen til D/H11-12 under finalen i Sport8serien i Østfold.
 

Du stemmer frem din favoritt via linken: her
 

Siste frist til å avgi stemme er mandag 3. desember.

 

Så må en nesten legge til at det var Tore Sandvik som la ungdomsløypene under finalen i Sport8serien – som nå altså er nominert i kåringen av «Årets løype» hos www.worldofo.com.

 

Altså en tidligere eliteløper – og VM-medaljør – som klarer å sette seg inn i de utfordringer som er passende for o-ungdommen.