Fellesstart og sporsnø under 20 års jubileet til «Marsipanløpet»!

29.12.2022 Pressemelding

Tradisjonen på Toten holder seg – i år med landslagsmann på toppen av pallen.

 

Over: Vanja Staff på gaflingspost i sin 20. start i Marsipanløpet.

Under: Eldrid Hågård Aas har nettopp fullført Marsipanløpet for 20. gang.

01066408-600.jpg

 

I dag ble Marsipanløpet i regi av OL Toten-Troll arrangert for 20. gang i år - altså et jubileumsløp!


Dette jubileumsløpet var det NM-vinneren på mellomdistanse – Eirik Langedal Breivik – som var best på en distanse tilsvarende – nettopp – mellomdistanse.

NTNUI-løperen vant foran de to unggutta Alfred Bjørnerød og Lars Lien i dette løpet som etter hvert er blitt en tradisjon i regi av OL Toten Troll.

I dameklassen var det tidligere landslagsløper i ski-o Audhild Glad Rognstad som var kjappest i snøføret denne romjulsdagen på Toten.

Marsipanløpet har vært arrangert i romjula hvert år - de siste 20 årene. Noen få ganger har det vært helt bart, og noen ganger massevis av snø til å boltre seg i. Men oftest som under dagens utgave - med et passe tykt lag med snø.

Noen ganger har det vært stor fordel med pigger under skoene, men i dag var det realt vinterføre. De fleste stiene var oppgått av turgåere og hester, men med nytt snøfall i natt til torsdag og på morgenkvisten, var det ingen spor inn i postene fra postutsettingen i går. Dermed ble det noe mer basing i snøen - spesielt inn og ut av postene.

Løpstilbudet var 4 løyper: Lang (A), Mellom (A), Kort (C) og N. Sporsnøen har gjort at det ble fellesstart - med gaflete løyper i de to lengste løypene.

Hvert år har det alltid vært premie til alle deltakerne, fra stor marsipangris til marsipanstenger. Noen ganger har arrangørene kunnet varte opp med litt mer eksklusiv marsipan, som i år der vinnerne i de to lengste løypene får "Frittgående marsipangris"!

 

(fortsetter under bildet)
20221229_122450-600.jpg

Første premie i A-klassene i Marsipanløpet 

Deltakertallet har de siste 10 årene ligget stabilt på over 50, med rekord på 80. I år var det påmeldt 54 løpere.

Hver gang har en brukt terreng nede i bygda, men variert med 4 ulike kartområder - og da 4 ulike samlingsplasser. Men det har alltid vært tilbud om innendørs samlingsplass. Dette gjør løpet også til en sosial sammenkomst - passe antall dager etter jul. Samtidig får en også holdt en premieutdeling med de fleste til stede.

Etter 10 års deltakelse vanker det en utskåret gris - produsert av den lokale treskjærerverksted Henning - som leverer trefigurer landet rundt - og også mye til utlandet. Planen var i år også premie for 20 års deltakelse, men treskjærervekstedet hadde så mye å gjøre i høst – noe som gjør at dette må vente til neste år.

(fortsetter under bildet)

20221229_122446-600.jpg

10-årspremien i Marsipanløpet

De siste årene har løpet vært på Starum - som er området der Norsk Hestesenter ligger - og også Sivilforsvaret. Et åpent, relativt flatt, parkliknende område - med et skogområde med noe mer terrengformasjoner. Kartet er i målestokk 1:5000, med 2,5 m ekvidistanse - og er tegnet som sprintkart. Kartet er tegnet av Svein Solerød. Han har også ansvar for årets (og fjorårets) løyper.

Selve Marsipanløpet var det Ola Brox som startet for 20 år siden - som et enkelt arrangement med bare ham som arrangør.

Etter hvert har det dannet seg en fast arrangørstab: Nils Harald Staff (kart- og løypetrykk, tidtaking/sekretariat - men også deltaker!), Svein Solerød (kart, løyper, postutsetting), Sjur Gjestvang (postutsetting, plassjef med ansvar for gløgg m.m.), Jens Olav Hveem (parkering) og nevnte Ola Brox som løpsleder. (ansvar for løyper/poster de 18 første årene).

Resultater

Livelox: https://www.livelox.com/Events/Show/88433

 

Under: Målposten i Marsipanløpet - med 10-årspremien og førstepremien i A-klassene.

20221229_122459-600.jpg

Under: Ivrig utveksling av veivalg og tidstap etter målgang. De 3 løperne som studerer kart og løype etter løpet, er Brynjar Bakken, Audhild Glad Rognstad og Markus Glad Rognstad.

01066406-600.jpg