Debatt om damestafetten på 10mila: «Økning i antallet etapper for damer, vil ikke nødvendigvis gi flere damer i o-idretten»

19.02.2021 Ivar Haugen

Se hva norske dameløpere mener om likestilling i o-idretten.

 

I svensk orientering er det stor debatt om likeverdige konkurransevilkår for herrer og damer, og under forbundsmøtet i svensk orientering -det som tilsvarer forbundstinget i Norge – 20. mars skal delegatene ta stilling til en rekke forslag som går på likestilling i o-idretten.


Debatten som går i forkant av det nevnte forbundsmøtet inneholder også sterke røster fra de aktive – blant annet på endringer av damestafetten under 10mila.

Noen av dem – blant annet en rekke toppløpere - har forfattet et innlegg som du kan lese: her


Se også på Twitter:

https://twitter.com/NydalensSK/status/1361602624844398597?s=20

 

https://twitter.com/anordber/status/1361593717312872448?s=20

 

Vi har luftet den samme debatten hos en del dameløpere på vår side av grensen.

Silje Ekroll Jahren sine tanker og meninger ser du: her

Victoria Hæstad Bjørnstad har kommet til orde: her

Marte Hoff Hagen sier hva hun mener: her

 

Løperne er utfordret med noen spørsmål

 

 

I dag lar vi Marie Olaussen si sin mening om dette:


(fortsetter under bildet)

2020_Marie_Olaussen-3.jpg

Marie Olauseen på vei mot NM-medalje under langdistansen i Malvik i fjor. Foto: Per Ivar Skinderhaug
 

Hva er din mening/holdning til initiativet som er linket ovenfor?

Rett og slett; hva tenker du?

- Mine tanker om dette handler mest om at jeg ser flere problemer med å endre altfor mye. For min del handler ikke likestilling nødvendigvis om at damer og herrer må ha eksakt likt antall etapper eller like lange vinnertider.

- Jeg føler at vi driver med en idrett hvor VM gull i dame- og herreklassene står like høyt og at det er forholdsvis kult å ha vunnet 10mila/Jukola både i dame- og herreklassen.

- Det blir ikke flere damer som løper orientering bare på grunn av at man endrer det til å bli ti etapper. Snarere tror jeg at det ville blitt mye vanskeligere for mange klubber å stille lag.

- Selv er jeg fra en klubb som blir nr. 4 på 10mila og vinner Jukola i 2019, men vi har bare ett lag på startstreken i begge stafettene. Vi har snakket litt om hvem man måtte tatt inn for å få stilt et lag med ti dameløpere, og det blir snarere at vi måtte hentet inn de som var med og løp stafettene for 10-15år siden i klubben. Vi har jo også noen yngre, men det er ikke nok til å stille ti damer.

- Jeg tror terskelen for yngre jenter er mye høyere hvis de også skulle ut på nattorientering. Jeg tror det er større sannsynlighet for at de yngre som kommer opp flytter for å studere, og i den sammenhengen bytter klubb til de klubbene som har mange dameløpere.

- Spesielt i Sverige er det jo noen riktig store klubber med mange dameløpere, og jeg tror ikke det er større sannsynlighet for at man beholder de mindre klubbene i stafetten med å øke antall etapper. De som blir igjen vil vel da heller bare droppe å satse på stafettene, siden de ikke har lag. Det samme vil vel da skje i Norge.


- Generelt tror jeg at blant barn og ungdom at det er flere gutter som virkelig sier de vil bli best i en idrett og gjør alt for å nå målet sitt enn det er jenter. Jentene har ofte litt andre interesser som trekker mer enn å spise, sove og trene. Som for eksempel studie og venner osv. Og jeg føler absolutt ikke at det er fordi det ikke er akseptert i dagens samfunn at jenter driver med toppidrett, for selv satser jeg og har aldri fått en kommentar på at det er noe rart selv om jeg er jente.

 

Hva er - etter din mening - den beste løsningen for damer i henholdsvis 10mila og Jukola (antall etapper, lengde og konkurransetidspunkt (natt eller dag)?

- Når det kommer til utformingen av 10mila og Jukola har jeg sett på det som veldig bra slik det har vært. Jeg føler hvert år at fokuset ligger på damene da vi løper og herrene når de løper.

- Jeg tror ikke det er mange herrer som løper disse stafettene som ikke på en eller annen måte følger med på damestafetten tidligere på dagen. Det har vært en bra måte å få stort fokus på alle stafettene. Selv også ungdomsstafetten på 10mila.

 

- Konkurransetidspunktet er også fint fordelt utover dagen.

- Når det kommer til at damer skal løpe natt tror jeg problemet vil bli at det blir store tidsdifferanser. Hvis man ser i dameklassen på VM er det større tidsdifferanser i dame- enn i herreklassen, og det tror jeg absolutt ikke vil bli noe mindre på natten.


- Jeg har hørt at de som ønsker å endre dette mener det krever mindre teknikktrening på natten for damer gjennom vinteren, da de ikke skal løpe noen nattetapper. De mente også at det var veldig bra trening som derfor damene gikk glipp av. Men selv løper jeg natt-treninger da jeg får mulighet på vinteren fordi jeg mener det er bra trening til konkurransene vi løper på dagen også. Og for å utvikle meg som orienteringsløper.

- Jeg ser ikke problemet med at damene ikke løper like mye natt, jeg mener da at det er fordi de ikke ønsker selv, snarere enn at de ikke får være med på klubbens natttreninger.


Hvordan synes du en langdistanse for damer bør være (lengde/konkurransetid)?


- Når det kommer til konkurransetid på langdistanse ser jeg argumentet med at man skal ha like lang vinnertid på dame- og herreklassen. Jeg mener dog at man ofte må starte på toppen for å endre ting, og derfor hvis dette skal endres bør man starte på VM- og WC-nivå før NM og NC nivå.

- Jeg mener også at det ikke nødvendigvis må være samme på VM og NM heller. Hvis man ser litt statistikk fra SM og NM fra 2018 og 2019 ser man at i Sverige er det 1/2 til start på SM lang som på SM mellom. I Norge er dette forholdstallet 2/3.

- I tillegg er NM-uken ganske tøff, noe som gjør det mer attraktivt å løpe SM-lang siden det er en egen helg tidligere enn SM-mellom i forhold til å løpe NM-lang dagen før mellom og stafett i Norge. Så utfallet i Sverige er ikke nødvendigvis bare positivt.


- Også her ser jeg litt problemet med at differansene blir store. Som for eksempel Tove (Alexandersson) som vinner VM-langdistanse med hele 6 minutter i 2019. Hvis du er nr 20 er du 17 minutter bak, mens hvis du er nr 20 i herreklassen er du 12min bak.

- Dette er da når herrene har 90 minutter som vinnertid og damene 70 minutter. Hvordan vil det da se ut hvis damene har 90 minutter de også? Med store differanser vil det fort bare virke negativt for vår idrett.


- Dette argumentet kommer jeg dog ikke med fordi jeg selv ikke vil løpe langt, for jeg tror at 90 minutter langdistanse snarere ville passet meg bedre enn 70 minutter. Men jeg ser litt problemet med å endre for mye.


- Hvis man først skal endre konkurransetidene slik at de blir 100% likestilt, så bør også sprintstafett nevnes med at man skal ha annethvert år hvor kvinnene og mennene avslutter.