KONKURRERE @hl>
Terminlisten i orientering kalles Eventor
Denne finner du: her
I terminlisten finner du både små og store orienteringsløp (o-løp) rundt omkring i hele landet. O-løp er kategorisert i Eventor ut fra type løp. De største er nasjonale løp (NA) og deretter kretsløp (K) som ofte har et bredt klasse- og løypetilbud. Store konkurranser foregår som regel i helgene.
Nærløp (NÆ) er mindre lokale løp som ofte har et enklere klasse- og løypetilbud og foregår på kveldstid i ukedager.
Ukas løype (UL) har blitt populært og er som regel et åpent treningsløp der postene henger ute en uke eller lenger. Paraorientering er også en egen kategori i Eventor.
Sjekk hvordan du oppretter bruker i Eventor og melder deg på til o-løp under menyknapp "Påmelding".
Mer informasjon om klasse- og løypetilbud i o-løp kan du lese under menyknapp "Klasser og løypetilbud".
Påmelding
Påmelding til orienteringsløp (o-løp) skjer via eventor.orientering.no. Link til påmelding finnes under det aktuelle arrangementet.
I invitasjonen som legges ut i Eventor kan du bl.a. lese informasjon om klassetilbudet og løypelengder.
For å kunne melde seg på et o-løp må du først opprette en egen bruker i Eventor. Deretter kan du logge inn og melde deg på ønsket o-løp.
I en familie må alle personer som skal løpe registreres med egen bruker. Men barna kan gjerne oppgis med samme e-post adresse som foresatte.
Vi har laget en guide som viser hvordan du opprettet en bruker og hvordan du melder deg på til et o-løp.
Guide påmelding til o-løpNy på orienteringsløp
Når kan jeg starte i et o-løp (konkurranser)?
Når du føler deg klar for det, er det akkurat på tide å begynne å delta på o-løp!
Som med mange andre ting, kan det være litt "skummelt" og forvirrende de første gangene. Fortvil ikke, det tar ikke lang tid før du føler deg som en rutinert konkurranseløper! Her får du en liten guide som kan være til hjelp de første gangene.
Alle nivåer
På de fleste o-løp finnes ulike klasser og løyper du kan delta i avhengig av alder, kjønn, ferdighetsnivå og hvor «sprek» du føler deg. Den første gangen du skal velge en klasse, er det lurt å få tips av noen erfarne eller treneren din.
Valg av nivå
Nivåene deles inn i N, C, B og A etter vanskegrad på orienterings løypa. Det er vanlig å begynne å delta i en "N-løype". Dette er klasser for nybegynnere. "C-løype" er litt vanskeligere, deretter kommer "B-løype" og det vanskeligste nivået kalles "A-løype".
Valg av klasse
De fleste o-løp har ordinære klasser og åpne klasser. Les om klassetilbudet på o-løp og mer om hva de ulike vanskegradene innebærer under fanen klasser og løypetilbud ved siden av.
Valg av konkurranser og konkurranseformer
Du kan velge å delta i alt fra små, lokale o-løp til store konkurranser. Det foregår både på hverdager og i helgene. De fleste o-løp foregår i skogen, men også i park- og byområder. Du finner fullstendig oversikt over hvilke o-løp som arrangeres i terminlista eventor.orientering.no .
Nærmere forklaring på konkurranseformer og distanser ser du under fanen om terminliste ved siden av.
Påmelding til o-løp
Påmelding til o-løp skjer via eventor.orientering.no . Se guide for hvordan du melder deg på o-løp under fanen om påmelding eller direkte her: Guide for påmelding
Hva skal du ha med på o-løp?
- Løpstøy. Mange løper i klubbens løpsdrakt, men annet egnet løpstøy kan selvsagt også brukes. NB: Heldekkende benklær er påbudt, dvs. lang bukse eller knebukse og lange strømper/o-legger. Shorts er kun tillatt i sprint. Årsaken er at bena skal være tildekket for å unngå sårskader. Egnet løpstøy kan kjøpes på o-løp eller hos utstyrsleverandører på internett.
- O-sko eller andre løpesko. O-sko er det beste å løpe med i skogen, men så lenge du løper nybegynnerløyper, er joggesko vanligvis godt egnet.
- Kompass og EKT-brikke (eller EmiTag). Mangler du kompass og /eller brikke, kan du ofte låne av klubben i starten.
- ”Våtklut”. Det er sjelden mulighet for å dusje etter et løp. Ta derfor med en klut, litt vann på en flaske og et håndkle slik at du får vasket deg litt etter løpet.
- Klær og sko til etter løpet. Blir du svett, møkkete og våt på beina er det godt å ha noe tørt å skifte med !
- Mat og drikke. Ta gjerne med «matpakke» og drikke. På løp er det stort sett mulig å kjøpe pølser, vafler, kaker og lignende, samt varm og kald drikke.
- Klappstol, sitteplate eller noe annet å sitte på mens du er på arena.
Se også utstyr i orientering
Avreise
Til de fleste o-løp er du avhengig av å reise med bil. Klubbene oppfordres til samkjøring og flere klubber har av og til felles avreisested/tidspunkt. I innbydelsen er det av og til oppgitt muligheter for offentlig transport.
Hvordan finne fram til o-løpet?
I innbydelsen vil det stå hvor arena for løpet er, samt hvor det vil være skiltet fra. Herfra vil det være merket til parkering og arena med oransje/hvite o-poster eller skilt.
Parkering og arena/samlingsplass
Parkering er ofte på et jorde eller en utfartsparkering. Noen ganger må du betale for parkeringen (ca. 20-50 kr). Fra parkeringsplassen er veien til samlingsplass merket med bånd. Ofte kan det være et stykke å gå (avstand er ofte angitt i invitasjonen). Når du kommer til arena, ser du etter andre fra klubben og setter deg sammen med dem.
Ved regnvær setter klubben ofte opp et regnlytelt slik at klubbmedlemmene slipper å bli våte.
Arena/samlingsplass er det stedet der selve arrangementet foregår. Veien til start, toaletter og evt. dusj er merket fra arena. På arena er det som regel muligheter for å kjøpe mat og drikke.
Noen ganger, på større løp, er det salg av orienteringsutstyr som kompass, o-sko og løpstøy.
Lagspose, nybegynnerkart og PM
De klubbmedlemmene som kommer først til løpet, henter klubbens “lagspose” i informasjonen. I lagsposen finnes flg.:
- Startnummer hvis det skal brukes i løpet.
- «Gul backuplapp» til alle som skal løpe. Noen ganger er det selvbetjening av disse på start. Den festes til EKT-brikken (med den gule siden ut) og er til hjelp dersom brikken slutter å virke under løpet.
- PM (latin, forkortelse for “pro memoria” som betyr “noe å huske på”). I PM-et står det viktig informasjon om løpet, for eksempel hvor langt det er til start. PM finner du også vanligvis på arrangementssiden i Eventor noen dager før o-løpet.
- Kart. Klasser t.o.m. 12 år, alle nybegynnerklasser (N) og C-klasser t.o.m. 16 år, får kartet i lagsposen på arena.
Startlister
Noen dager før løpet blir startlister for løpet lagt ut samme sted som invitasjonen til løpet. Starttidene finnes også oppslått på arena, i tillegg vil en liste med starttider for klubbens løpere vanligvis ligge i lagsposen. Nybegynnerklasser og «åpne klasser» har fri starttid.
Til start
I enkelte løp er det flere startsteder for ulike klasser. Sørg for at du følger merkebåndene som fører til din start. Noen ganger kan det også være langt å gå til start. Vær ute i god tid! Det er vanlig å beregne at man skal være på arena 45-60 minutter før man starter. Husk å ta med kompass og EKT-brikke til start. De som har fått kartet i lagsposen må også huske dette.
Starten
Ved start er det en lystavle som viser klokkeslett. Når din starttid kommer opp, går du frem til “båsen” som er merket med den klassen du skal løpe. Da er det vanligvis tre minutter til du skal starte.
Når det har gått ett minutt kan du gå inn i neste bås. Brikkenummer kontrolleres.
De som ikke har fått kartet i lagsposen på samlingsplass, får kartet i startøyeblikket. Det er alltid arrangører på start som kan hjelpe deg!
Løpere i nybegynnerklasser (N) og C-klasser har fri starttid og kan starte når de selv ønsker. På starten henvender de seg i båsen der det står "åpne klasser" og kan starte så snart navn og brikkenummer er sjekket.
Kartet med løype og postbeskrivelse
På kartet er hele løypa tegnet inn. Starten er markert med en trekant på kartet. Noen ganger er det merket en kort løype fra startstedet til startpost (trekanten). På kartet er postene markert med ringer. Postene skal tas i riktig rekkefølge og du starter med nummer 1. På kartet er rekkefølgen vist som streker mellom postene og nummer ved postringen (1,2,3 osv.). Mål er markert med en dobbelt ring.
På kartet er det trykket en postbeskrivelse. Denne beskriver terrengdetaljen posten ligger ved (stor stein, høydepunkt etc.) og hvilket kodenummer den enkelte posten har. Når posten du finner i skogen har samme kodenummer som postbeskrivelsen på kartet, vet du at du har kommet til riktig post!
Se nedenfor for eksempel:
Postene
På hver post finnes en oransje og hvit postskjerm. Her er også en stemplingsbukk hvor du skal ”stemple” med EKT-brikken. Kontroller at det er riktig kodenummer på posten!
Mål
Det siste stykket fra siste post til mål er vanligvis merket løype (markert med bånd i terrenget). Også i mål må du huske å stemple med EKT-brikken. Selv om du ikke har vært på alle postene må du stemple i mål slik at arrangørene vet at du har kommet inn fra skogen.
Etter du har kommet i mål
Skift til tørt tøy så raskt som mulig. Er det dusj på arena, går det an å bruke denne. Hvis ikke kan du vaske deg med en våt klut som du tar med hjemmefra (“våtklutmetoden”).
Resultatlister fra løpet henges vanligvis opp fortløpende på arena og legges ut på arrangementets side i Eventor. I tillegg til å se sluttider, kan du også sammenlikne strekktider (tider mellom to poster) Det kan være spennende å studere tidene på hvert strekk, sammenlikne med andre i din klasse og se hvor store bommene faktisk var!
I klasse N1-åpen er det ikke resultatliste. I øvrige klasser, der det er tillatt for barn 9-10 år å delta, er det ikke rangering av resultater.
Premieutdeling
Når alle i din klasse har kommet i mål, er det premieutdeling. I N1-åpen kan du som regel hente premien med en gang du har kommet i mål. I de yngste klassene (t.o.m. 12 år) får alle en premie. Noen ganger kan man også i disse klassene hente premiene med en gang. I klassene 13 til 16 år får vanligvis en tredjedel av de startende premie. I eldre klasser er det vanligvis 1/8 premiering eller premie kun til vinneren.
Lykke til på o-løp!
Klasser og løypetilbud
Velg klasser og løyper som passer for ditt ferdighetsnivå. Da er det størst sjans for at du mestrer orienteringen. Så kan du gradvis øke vanskegraden.
Klasser
I nasjonale o-løp og kretsløp så skal det finnes tilbud på ordinære klasser og åpne klasser.
Ordinære klasser er delt inn etter alder, kjønn og løypenes vanskelighetsgrad. “D” betyr “damer”/jenter og “H” betyr “herrer”/gutter. I ordinære klasser er det ikke tillatt med samløping eller ledsager, med unntak av D/H9-10.
Åpne klasser er klasser som er delt inn etter alder og løypenes vanskelighetsgrad, men uavhengig av kjønn. I åpne klasser er det tillatt med samløping og ledsager, og det er selvvalgt (“fri”) starttid.
I mindre o-løp som nær-løp, treningsløp og ukas løype er det ofte et enklere klassetilbud eller kun løypetilbud. Det vil nesten alltid være et tilbud for nybegynnere.
Under ser du en oversikt på de åpne klassene. Du finner mer forklaring her: åpne klasser
Løyper og løypenivå
I alle o-løp finnes det som regel alltid løypetilbud på N, C, B og A nivå. Arrangørene er oppfordret til å legge inn forklaring i innbydelsen eller på arrangementets side i Eventor hva nivåene betyr slik at du enklere kan velge riktig klasse/nivå.
Under ser du enkel forklaring på løypenivåene i o-løp. Forklaringen kan også lastes ned her løypenivå
For ytterligere informasjon om riktig løypelegging, spesielt for nybegynnere, se
Riktige løyper for barn_ungdom_nybegynnere i alle aldre
Under ser du et eksempel på informasjon i innbydelsen til ett krets o-løp der det bl.a. er angitt både nivå/vanskegrad på løyper og løypelengder i åpne klasser og ordinære klasser (aldersklasser).
Paraorientering
Begrepet paraorientering benyttes for orientering som er tilrettelagt for mennesker med en funksjonshemming, både som konkurranse og mosjonsaktivitet.
Les mer om paraorientering HER