VIL DU PRØVE ORIENTERING?
VIL DU DELTA I KONKURRANSER?
HVILKET UTSTYR TRENGER DU?
GRENER I ORIENTERING
ORIENTERING
SKIORIENTERING
PRESISJONSORIENTERING
SYKKELORIENTERING

ORIENTERINGSLØP

Fot-orientering eller ”vanlig” orientering er den grenen, innenfor Orienteringsforbundet, som er desidert størst og som navnet tilsier skjer orienteringen til fots.

Det finnes pr i dag seks konkurranseformer i orientering: sprint, mellomdistanse, langdistanse, ultralangdistanse, stafett og natt.

Det arrangeres hvert år om lag 1.000 åpne konkurranser, i fotorientering, med til sammen 300 klubber over hele landet som arrangører. 

Konkurranseformer

De fleste orienteringsløp foregår i skogen, men det er også noen løp i parker eller byområder.

Det er også ulike løypelengder på ulike o-løp, vi skiller mellom sprint-, mellom-, lang og ultralangdistanse.

De kanskje mest krevende orienteringsløpene er nattløp, men dette er for erfarne løpere.

Sprint er den korteste og mest intensive konkurranseformen. Mange poster, kjappe beslutninger og små marginer er stikkord. Gjerne enkel orientering som blir vanskelig på grunn av høy fart. 15 minutters vinnertid. Sprint foregår ofte i by- eller parkmiljø.

Knockout sprint arrangeres med en prolog/kvalifisering, før det fortsetter med heat i kvartfinale, semifinale og til slutt i finale (6 løpere i hvert heat) på samme måte som sprint i langrenn.

Mellomdistanse mange poster og teknisk utfordrende. Vinnertid på rundt 30 minutter.

Langdistanse preges av lengre strekk der veivalgene er viktige. For utøvere på elitenivå er vinnertidene her opp mot 90 minutter.

Ultralang er orienteringens maratondistanse, der fysikk og veivalg er avgjørende. Vinnertiden på denne distansen er 2 – 3 timer.

Natt er den distansen/øvelsen som er omgitt av mest myter. Det minner om langdistansen i karakter, med lange strekk – hvor veivalgene er avgjørende. Men da det foregår i nattemørket, kan det være veldig krevende.

I tillegg er det stafetter i ulike varianter. 

Prinsippet er likt for alle løp; det er om å gjøre å ta seg raskest mulig gjennom terrenget ved hjelp av kart og kompass.


Se mer informasjon om hvordan orienteringsløp foregår: her

 

konkurrere-2.jpg